• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

Welkom bij de themapagina voor Toestemmingsvoorzieningen

Uitwisseling van zorggegevens vraagt soms om een veronderstelde toestemming en soms om een uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. De regels die daarbij gelden liggen vast in verschillende wetten. Wetgeving stelt dat elke zorgverlener afzonderlijk de toestemming moet vastleggen. In het geval van veronderstelde toestemming moet hij het bezwaar vastleggen.

Een online toestemmingsvoorziening is een generieke dienst waar burgers toestemming of bezwaar kunnen vastleggen en zorgverleners al dan niet via een uitwisselsysteem op kunnen aansluiten. Het vastleggen van toestemmingen in een generieke voorziening voorkomt wildgroei in het registeren van toestemmingsvoorzieningen en geeft de patiënt meer overzicht en regie.

Op deze themapagina vind je alle relevante informatie en discussies over landelijke toestemmingsvoorzieningen.
Eerste zorgaanbieder aangesloten op Mitz
Ruim 4.000 Brabanders kunnen sinds 6 november hun eigen toestemmingskeuzes voor het delen van medische gegevens vastleggen en beheren in Mitz. Huisartsenpraktijk De Morgen in Uden is als allereerste zorgaanbieder aangesloten op Mitz. Samen met IT-partner Meditools heeft de huisartsenpraktijk de bestaande toestemmingen van haar patiënten overgezet. In de online toestemmingsvoorziening Mitz kunnen de zorgverleners toestemmingskeuzes van deze patiënten nu eenvoudig raadplegen. Om het hele artikel te lezen, ga je naar het nieuwsoverzicht op de website van Mitz.
Mitz verwelkomt eerste apotheek
Een primeur voor Apotheek Pijnacker Centrum: de zorgaanbieder is als eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsvoorziening Mitz. Samen met softwareleverancier SmartMed zijn de bestaande toestemmingen van alle patiënten overgezet. Via de online toestemmingsvoorziening kunnen zorgverleners toestemmingskeuzes eenvoudig raadplegen. In MijnMitz kunnen burgers de eigen toestemmingen vastleggen en beheren. Lees het hele artikel op de website van VZVZ.
Update: Kernfuncties Mitz voor XIS-leveranciers v1.0 + directe link naar Afsprakenstelsel Mitz
In de factsheet Kernfuncties Mitz wordt uitgebreid beschreven hoe Mitz werkt via de belangrijkste kernfuncties. Daarnaast vind je extra informatie over hoe het LSP hierbij ondersteunt en welke fasering nodig is om Mitz soepel te integreren. Tot slot wordt uitgelegd wat een toekomstbestendige toestemmingsaanvraag is ter voorbereiding op een geruisloze overstap naar Mitz. Zijn jullie tevens op de hoogte van het afsprakenstelsel van Mitz? Het Mitz Afsprakenstelsel beschrijft waar partijen aan moeten voldoen om gebruik te kunnen maken van Mitz. In het Mitz Afsprakenstelsel staan afspraken, eisen en procedures voor het veilig, betrouwbaar en verantwoord inzetten van Mitz. Zorgaanbieders, leveranciers van de Mitz Connector en de Mitz...
Terug
Bovenaan