• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

“Uitvinders” van internationale standaarden leggen de relaties uit tussen elkaar! Gebruik standaarden waarvoor ze bedoeld zijn!

HL7 FHIR, openEHR en OMOP worden op elkaar afgestemd om de beschikbaarheid van gegevens te verbeteren.
"Drie open standaarden zijn bijzonder geschikt voor hun respectievelijke zorgdomeinen: #openEHR voor klinische zorg en administratie, #FHIR voor gegevensuitwisseling en #OMOP voor longitudinale analyse.
Het belangrijkste aspect van elke standaard is de gemeenschap en alle drie hebben ze actieve en groeiende gemeenschappen die deze normen blijven gebruiken en verbeteren."

Onderdeel van de conclusie #JMIR preprint "Convergeren of botsen? Betekenis geven aan een overvloed aan open datastandaarden in de gezondheidszorg." Een redactioneel artikel van Guy Tsafnat PhD FAIDH (oprichter Evidentli), Rachel Dunscombe (CEO openEHR International) Davera Gabriel, RN FHL7 FAMIA (Director Client Success Evidentli) Grahame Grieve (uitvinder van FHIR) Christian Reich (hoofdonderzoeker van OHDSI).

Conclusie
Open standaarden, ondersteund door betrokken gemeenschappen, hebben een voordeel ten opzichte van propriëtaire standaarden. Ze maken bredere bijdragen en testen mogelijk, waardoor voortdurende verbetering wordt bevorderd. Het bereiken van echte interoperabiliteit vereist echter harmonisatie tussen standaarden en een pad voor migratie van andere standaarden en propriëtaire modellen. Drie open standaarden zijn bijzonder geschikt voor hun respectievelijke zorgdomeinen: openEHR voor klinische zorg en administratie, FHIR voor gegevensuitwisseling en OMOP voor longitudinale analyse. Het belangrijkste aspect van elke standaard is de gemeenschap en alle drie hebben ze actieve en groeiende gemeenschappen die deze normen blijven gebruiken en verbeteren.

Bekijk deze interessante en baanbrekende JMIR preprint:
 

Bijlagen

  • Openehr fhir openehr by founders of the standards.pdf
    828,3 KB · Weergaven: 28
Terug
Bovenaan