• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

5 vragen aan... Lisa van Blokland

Marloes Scholing

Administrator
Moderator
Ambassadeur
Organisatie
Nictiz
Wie zijn de leden van het Kennisplatform Digitale uitwisseling in de zorg en wat houdt ze bezig? In de rubriek Vijf vragen aan… maak je kennis met een aantal van hen. Deze keer stellen we vijf vragen aan Lisa van Blokland @LMvanBlokland, strategisch adviseur van Epic Vereniging NL, het samenwerkingsverband tussen twaalf Nederlandse ziekenhuizen met Epic als EPD. Wat drijft haar om onderwerpen als databeschikbaarheid en gegevensuitwisseling op de kaart te zetten? Wat houdt haar rol precies in en wat zijn de doelen van Epic Vereniging NL? Lees hier het interview.


1725445552498.png

Hoe is Epic Vereniging NL ontstaan?


De samenwerking tussen de Epic ziekenhuizen bestaat al langer, maar heeft twee jaar geleden een boost gekregen toen we met het samenwerkingsverband begonnen . Door de ervaringen met landelijke programma’s, de grote vraag naar digitalisering en krapte op de arbeidsmarkt ontstond de behoefte binnen de ziekenhuizen om meer uit de samenwerking te halen. Mijn rol als strategisch adviseur kreeg vorm door te bepalen waar we als gezamenlijke Epic ziekenhuizen naartoe kunnen werken en te signaleren welke nationale programma's op ons afkomen. Het doel van mijn functie werd steeds duidelijker: betere samenwerking, krachten bundelen en meer inspraak bij de koepels en het ministerie van VWS zodat we goed de landelijke programma’s af kunnen stemmen op de wensen van de eindgebruikers en mogelijkheden van het EPD en andere systemen.


Wat was jouw plan van aanpak om de Epic huizen te motiveren tot betere samenwerking?

Ik bestudeerde eerst de bestaande overlegstructuren en communicatiekanalen tussen de Epic ziekenhuizen. Welke informatie werd gedeeld en welke niet, welke overleggroepen zijn er nodig en hoe wordt informatie gedeeld? Vervolgens organiseerde ik inspiratiesessies bij de twaalf ziekenhuizen om hen te motiveren met elkaar in gesprek te gaan. Ziekenhuizen opereren vaak in hun eigen bubbel, maar ik wilde laten zien welke voordelen samenwerking biedt. Het wiel hoeft niet twaalf keer opnieuw uitgevonden te worden, aangezien beheeractiviteiten in mijn optiek veelal hetzelfde zijn. Daarom bracht ik mensen die zich bezighouden met het beheer van het EPD en zicht hebben op landelijke ontwikkelingen, bij elkaar. Zo ontstonden overleggroepen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Dat is de basis, en nu is het zaak om gebruik te maken van deze groepen en daadwerkelijk projecten met elkaar op te zetten en af te ronden.


Welke succesvolle projecten zijn gerealiseerd door de Epic Vereniging NL op het gebied van databeschikbaarheid/gegevensuitwisseling?

Ik heb twee mooie voorbeelden. Een daarvan is Mitz. Een groep Enterprise- en informatiearchitecten komt maandelijks samen om vraagstukken over Mitz te bespreken. Het Spaarne Ziekenhuis schreef de code voor de koppeling met Mitz. Deze wordt nu getest. Het idee is dat deze bouw aan het einde van het jaar door het Amsterdam UMC wordt overgenomen en vervolgens door alle andere Epic ziekenhuizen wordt gebruikt. Dit project toont het vertrouwen dat nodig is, omdat slechts een klein groepje afgevaardigden ermee bezig was. Het promoten van vertrouwen in elkaar hebben is een belangrijke kernwaarde van Epic Vereniging NL.

Een ander voorbeeld is de NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) aanlevering. Deze is als eerste in het Amsterdam UMC gebouwd en na grondig testen overgezet naar het Radboud UMC. Epic is configureerbaar, waardoor gebruikers hun EPD naar eigen smaak kunnen inrichten. Dat maakt het overnemen van bouw lastig, maar niet onoverkomelijk. Door gebruik te maken van generieke data-elementen kan de NICE-aanlevering gemakkelijker overgezet worden naar een ander Epic ziekenhuis. De Epic ziekenhuizen zien het nut in van generieke bouwblokken die herbruikbaar zijn. Zo help en versterk je elkaar. We willen allemaal versnellen en innoveren; om dat te bereiken kan je niet als een eenmanszaak blijven opereren.


Heb je weerstand ervaren bij het streven naar verbeterde samenwerking?

Verandering roept inherent weerstand op. Zonder wrijving, geen glans. Toen ik twee jaar geleden begon over standaardisering en samenwerking, ervoer ik veel weerstand. Mensen vonden het spannend om elkaar op te zoeken. Waarom was extra samenwerking dan noodzakelijk? Epic Vereniging NL is officieel gezien geen vereniging, maar meer een naam, een merk. Door op het podium te staan, publiciteit te genereren en successen te delen, kon ik beetje bij beetje de weerstand afbrokkelen en een gevoel van gezamenlijke trots creëren. Toch moet je heel consistent dit vast blijven houden: langsgaan, langsgaan, langsgaan was de sleutel tot succes voor een versterkte samenwerking.


Heb je nog een belangrijke boodschap voor het Nederlandse zorglandschap?

Zoek elkaar op en denk samen na over databeschikbaarheid. Stap af van datasilo's; we zijn geen concurrenten van elkaar. Mijn boodschap voor de koepels, waaronder VWS en Nictiz: betrek ziekenhuizen en gebruikersverenigingen bij de maakbaarheid en haalbaarheid van programma's en ontwikkelingen. Probeer niet alles tegelijk te willen, maar spreid het uit zodat ziekenhuizen hun rol goed kunnen vervullen. Een goed voorbeeld van stakeholderbetrokkenheid was het werkbezoek van Nictiz op 4 juli aan het RadboudUMC, georganiseerd door onze vereniging. We hadden gastsprekers en experts uit andere Epic ziekenhuizen voor een interactieve sessie. Dit gaf Nictiz inzicht in onze uitdagingen en visie op informatiestandaarden. Het leverde nieuwe ideeën en actiepunten op. Dit soort bijeenkomsten zien we graag terug.


Nog een puntje: verminder de overlegcultuur. Kijk kritisch naar welke informatie nodig is en wat er besproken en bepaald moet worden, en vooral met wie. Zet een basisgroep op voor alle dekkende onderwerpen en stuur vervolgens afgevaardigden voor specifieke onderwerpen. Een afgevaardigde voor een overlegtafel over generieke functies, een voor eOverdracht, et cetera. Wees kritisch of je als uitgenodigde wel een toegevoegde waarde hebt voor het overleg. Zo houd je duidelijke, korte lijnen.





Heb je ook een vraag aan @LMvanBlokland ? Stel deze in de comments hieronder en tag haar!



Dit wil je misschien ook lezen:
Vijf vragen aan... Isa van Barneveld
Vijf vragen aan... Tonko Wedda
Vijf vragen aan... Gé Klein Wolterink
Vijf vragen aan... Maarten Timmers
Vijf vragen aan... Yoeri Zuidwijk
Vijf vragen aan... Stefan Vinken
Vijf vragen aan... Wikje Muller-Draaistra
Vijf vragen aan... Rob Hoogervorst
Vijf vragen aan... Guido Zonneveld
Vijf vragen aan... Pim Volkert
Vijf vragen aan... Marije van Melle
Vijf vragen aan... Peer Goudswaard
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Terug
Bovenaan