• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

Blog: Een transparant proces is de sleutel tot een succesvolle samenwerking

Wil je als samenwerkingsverband succesvol zijn, dan is het belangrijk dat je het samenwerkingsproces voldoende aandacht geeft. Dit proces kent vijf fasen die inzicht geven in de status van het samenwerkingsverband: waar staan we, welke stappen hebben we doorlopen en welke issues moeten we samen aanpakken? Met iedere stap leg je een belangrijk fundament in de samenwerking. Met de Sigra samenwerkingsspellen ga je hier spelenderwijs mee aan de slag.

oogst van oplossingen kaartspel.jpg
Sigra is een regionaal samenwerkingsverband van organisaties in zorg en welzijn dat ruim 150 leden telt. Om 55 jaar samenwerking met haar leden te vieren, ontwikkelde Sigra samen met Common Eye, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in samenwerken, de Sigra samenwerkingsspellen, gebaseerd op de vijf condities voor samenwerken uit het model van Common Eye: Ambitie, Belangen, Relatie, Organisatie en Proces. In een serie blogs brengen we alle condities één voor één over het voetlicht en focussen we op een spel dat je hierbij kunt inzetten. Dit laatste blog is gewijd aan het proces van samenwerken: hoe pak je dat nu precies aan?

(Beeld: kaartspel Oogst van oplossingen)De ontwikkeling van een betekenisgevend proces in vijf stappen

Verkennen, delen, overeenkomen, vormgeven, uitvoeren & vernieuwen: dat zijn de vijf fasen die je als samenwerking moet doorlopen. Tijdens de eerste twee fasen, verkennen en delen, formuleer je de gezamenlijke ambitie en voer je het gesprek over de echte belangen. Tijdens de fase overeenkomen vertalen de partijen gezamenlijke opvattingen over koers en richting in afspraken en formuleren ze oplossingen die meerwaarde hebben voor alle deelnemers. Daarna komt het vormgeven van de oplossing. In deze fase gaan de partijen concreet aan de slag met de inhoud en de vorm van de samenwerking. De laatste fase gaat over de concrete uitvoering van de afspraken en over evaluatie en vernieuwing van de samenwerking.


Transparantie en tempo

Transparantie in het samenwerkingsproces is te allen tijde cruciaal: wees duidelijk over dingen zoals wie de beslissingen neemt in de samenwerking, wanneer het volgende overleg is en wat er op de agenda staat. Dat schept vertrouwen bij de partijen en zorgt ervoor dat iedereen met open vizier en gemotiveerd blijft samenwerken. Tegelijkertijd vraagt een samenwerking om een zeker tempo zodat de energie stroomt en er voortgang is.


Oogst van oplossingen: wie bedenkt de beste of meest inspirerende oplossing?

Een van de vier Processpellen uit de Sigra samenwerkingsspellen is Oogst van oplossingen. De bedoeling is dat om beurten iemand uit de groep een probleem of uitdaging binnen de samenwerking voorlegt. De deelnemer die de beste of meest inspirerende oplossing verzint, wint de ronde (een set). De deelnemer met de meeste sets is winnaar van het spel. Dit associatieve kaartspel laat deelnemers het gesprek voeren over uitdagingen die zij in een samenwerking ervaren en inspireert hen om creatieve en waardevolle oplossingen te bedenken. Er zit ook een competitief element in, wat er doorgaans voor zorgt dat groepen het spel graag spelen.


Verder kijken dan de meest voor de hand liggende oplossingen

Het mooie van Oogst van oplossingen is dat je leert om verder te kijken dan de meest voor de hand liggende oplossingen. Door te associëren bedenk je vernieuwende en verrassende oplossingen waarmee je elkaar én de samenwerking vooruit helpt. Een transferverpleegkundige verwoordde het zo: ‘We hebben het spel gespeeld tijdens een bijeenkomst met professionals van verschillende organisaties die met de overdracht van patiënten te maken hebben. Eén organisatie bracht een dilemma in waardoor het voor de andere organisaties duidelijk werd wat het effect is van bepaalde besluiten. Vanuit verschillende perspectieven dachten we na over mogelijke oplossingen en voerden we het goede gesprek. We kwamen met creatieve oplossingen en hebben ook veel gelachen met elkaar.’


Deel jouw ervaring met de Sigra samenwerkingsspellen en win een set spelkaarten!

Heb jij een Sigra samenwerkingsspel gespeeld? Deel dan je ervaring op het Kennisplatform en maak kans op een set spelkaarten Oogst van oplossingen t.w.v. €19,95! Meedoen is simpel. Plaats uiterlijk 30 november je review van zo’n 100 – 150 woorden onderaan dit blog waarin je in ieder geval deze 2 vragen beantwoordt:

1. welk spel heb je gespeeld?
2. wat is je het meest bijgebleven van het spelen van dit spel?

Onder de reviewers verloten we een set spelkaarten Oogst van oplossingen. Een adviseur digitale zorg zei over de spelkaarten: 'Mijn tip is om deze set kaarten in je tas te houden zodat je ze altijd kunt inzetten als je op zoek bent naar meer creatieve oplossingen bij een samenwerkingsdilemma!'


Marit


Dit wil je misschien ook lezen:

Blog: Hoe organiseer je een effectieve samenwerking?
Blog: Wil je goed samenwerken, dan moet je elkaar kennen
Blog: Lekker belangrijk!
Blog: Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Blog: Een diagnose stellen voor jouw samenwerking
Blog: Vijf misverstanden over serious gaming in welzijn & zorg
'Serious games meest effectieve instrument voor gedragsverandering'
Spelen en leren tegelijk
Serious game Registratie aan de bron & Escaperoom Eenheid van taal


Félice de Charro.jpgMarit Blom.jpgFélice de Charro (foto links) en Marit Blom (foto rechts) werken beiden als adviseur Digitale zorg en als spelbegeleider bij Sigra. Félice schreef mee aan het boek Spelen met samenwerken over de Sigra samenwerkingsspellen. Hier lees je meer over de achtergronden van de Sigra Samenwerkingsspellen en hoe je een spel kunt inzetten in jouw organisatie.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Terug
Bovenaan