• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

Blog: Hoe organiseer je een effectieve samenwerking?

Een samenwerking moet je goed en professioneel organiseren. De juridische vorm, de governance, de financiering en de verantwoording verdienen allemaal aandacht. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je niet teveel tijd en energie besteedt aan (nadenken over) de organisatie van je samenwerking. Jullie moeten namelijk ook dingen dóen! Het Sigra samenwerkingsspel Verhaal halen geeft praktische handvatten om hierover met elkaar in gesprek te gaan en belangrijke inzichten op te doen.

Afbeelding van 742680 via Pixabay.jpgSigra is een regionaal samenwerkingsverband van organisaties in zorg en welzijn dat ruim 150 leden telt. Om 55 jaar samenwerking met haar leden te vieren, ontwikkelde Sigra samen met Common Eye, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in samenwerken, de Sigra samenwerkingsspellen, gebaseerd op de vijf condities voor samenwerken uit het model van Common Eye: Ambitie, Belangen, Relatie, Organisatie en Proces. In een serie blogs brengen we alle condities één voor één over het voetlicht en focussen we op een spel dat je hierbij kunt inzetten. Deze keer pakken we Organisatie op: hoe organiseer je nu een effectieve samenwerking?(Beeld: 742680 via Pixabay)


Een gezamenlijke ambitie is heel bepalend voor de organisatie van je samenwerking; je organiseert een samenwerking immers om je gezamenlijke ambitie te realiseren. Is het eenmaal helder wát je gezamenlijk wilt bereiken en wat voor elk van de partijen belangrijk is, dan volgt de vraag: hóe gaan we dat organiseren?

Zorg voor een gezonde balans tussen daadkracht en draagvlak

Je wilt samen dingen voor elkaar krijgen, dus heb je daadkracht nodig om besluiten te nemen en knopen door te hakken. Een structureel gebrek aan daadkracht leidt tot een schijnsamenwerking: we praten wel over samenwerking, maar we doen niets meer samen. De andere kant van de weegschaal wordt gevormd door draagvlak: de samenwerking moet draagvlak hebben bij alle deelnemers. Stuur je echter alleen maar op draagvlak, dan gaat dat ten koste van de daadkracht.

Organisatiespel Verhaal halen: organiseren op verschillende lagen

Cruciaal voor een gezond evenwicht tussen draagvlak en daadkracht is dat partijen elkaar op bestuurlijk, management- en professioneel niveau weten te vinden, zowel in- als tussen organisaties. Dit betekent dat je de samenwerking op meerdere lagen moet organiseren. Het Organisatiespel Verhaal halen laat jou kennismaken met de uitdagingen die ontstaan als je vanuit jouw organisatie betrokken bent bij een samenwerking.

Het klinkt misschien een beetje flauw, maar eigenlijk kunnen we niets méér schrijven over dit spel zonder de clou te verklappen… Er zit dus niets anders op dan dat je het zelf gaat spelen in je eigen organisatie of met de partijen met wie jouw organisatie een samenwerking vormt. Gegarandeerd dat jullie een hoop waardevolle inzichten opdoen die jullie samenwerking absoluut ten goede komen!


Félice

Blog: Een transparant proces is de sleutel tot een succesvolle samenwerking
Blog: Wil je goed samenwerken, dan moet je elkaar kennen
Blog: Lekker belangrijk!
Blog: Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Blog: Een diagnose stellen voor jouw samenwerking
Blog: Vijf misverstanden over serious gaming in welzijn & zorg
'Serious games meest effectieve instrument voor gedragsverandering'
Spelen en leren tegelijk
Serious game Registratie aan de bron & Escaperoom Eenheid van taalFélice de Charro.jpgMarit Blom.jpgFélice de Charro (foto links) en Marit Blom (foto rechts) werken beiden als adviseur Digitale zorg en als spelbegeleider bij Sigra. Félice schreef mee aan het boek Spelen met samenwerken over de Sigra samenwerkingsspellen. Hier lees je meer over de achtergronden van de Sigra Samenwerkingsspellen en hoe je een spel kunt inzetten in jouw organisatie.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Terug
Bovenaan