• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

Blog: Lekker belangrijk!

Zorg- en welzijnsorganisaties die met elkaar samenwerken vinden het vaak lastig om hun eigen belangen te benoemen. Laat staan dat ze in gesprek gaan over eventuele tegengestelde belangen. Het kennen en erkennen van elkaars belangen is echter essentieel om te komen tot een samenwerking waaraan alle partijen zich willen committeren. De Sigra samenwerkingsspellen helpen je om hier open het gesprek over aan te gaan met elkaar.

Afbeelding Lekker belangrijk.jpgSigra is een regionaal samenwerkingsverband van organisaties in zorg en welzijn dat ruim 150 leden telt. Om 55 jaar samenwerking met haar leden te vieren, ontwikkelde Sigra samen met Common Eye, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in samenwerken, de Sigra samenwerkingsspellen, gebaseerd op de vijf condities voor samenwerken uit het model van Common Eye: Ambitie, Belangen, Relatie, Organisatie en Proces. In een serie blogs brengen we alle condities één voor één over het voetlicht en focussen we op een spel dat je hierbij kunt inzetten. Vandaag is het de beurt aan Belangen en het bijbehorende spel Lekker belangrijk.


Figuur links: een voorbeeld van een spelbord dat gebruikt kan worden voor het spel Lekker belangrijk. Klik op de afbeelding voor een vergroting.



Eigen belang
is in de zorgsector een beetje een vieze term. Want eigenlijk vinden we het niet kunnen dat bijvoorbeeld een ziekenhuis een eigen belang heeft; we doen het toch zeker allemaal voor de patiënt? Het lijkt wel alsof er een taboe rust op het uitspreken van het eigen belang. Maar net als elke andere organisatie hebben ook zorgorganisaties hun eigen belangen - denk aan strategische en financiële belangen - die bewust of onbewust een rol spelen. Schuurt het binnen een samenwerking? Dan kan het zijn dat het gezamenlijk belang – bijvoorbeeld betere zorg bieden aan kwetsbare patiënten - niet helemaal strookt met de belangen van een of meerdere partijen.

Lekker belangrijk: een spel om ieders belang op tafel te krijgen

Het Belangenspel Lekker belangrijk uit de Sigra samenwerkingsspellen helpt samenwerkende partijen om op een laagdrempelige manier inzicht te krijgen in elkaars belangen en hierover het gesprek aan te gaan. Het spelconcept is eenvoudig: elke speler schrijft anoniem twee belangen van zijn of haar organisatie op verschillende post-its. Vervolgens worden alle post-its verzameld en onderaan op het spelbord geplakt, bijvoorbeeld een whiteboard. Op het spelbord staan de namen van alle deelnemende partijen naast elkaar. Om beurten kiezen de spelers een post-it en plakken die bij de partij bij wie zij denken dat het belang hoort.

De kans op succes van de samenwerking wordt aanzienlijk vergroot

Op deze manier krijgen partijen op een laagdrempelige manier inzicht in elkaars belangen en wordt het makkelijker om erover te praten. Een extra bijkomstigheid van het spel is dat aannames die deelnemers over en weer van elkaar hebben, getoetst worden. Misschien zijn er wel meer overeenkomsten dan je dacht – wat een verrassing! Of wordt het juist helder welke belangen conflicterend zijn. Hoe dan ook: dit spel helpt je om open te zijn over je eigen belangen ten opzichte van die van anderen én het gezamenlijk belang. Dat vergroot de kans aanzienlijk dat de samenwerking een succes wordt!


Félice


Dit wil je misschien ook lezen:

Blog: Een transparant proces is de sleutel tot een succesvolle samenwerking
Blog: Hoe organiseer je een effectieve samenwerking?
Blog: Wil je goed samenwerken, dan moet je elkaar kennen
Blog: Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Blog: Een diagnose stellen voor jouw samenwerking
Blog: Vijf misverstanden over serious gaming in welzijn & zorg
'Serious games meest effectieve instrument voor gedragsverandering'
Spelen en leren tegelijk
Serious game Registratie aan de bron & Escaperoom Eenheid van taal

Félice de Charro.jpgMarit Blom.jpg

Félice de Charro (foto links) en Marit Blom (foto rechts) bloggen om beurten over de Sigra samenwerkingsspellen. Ze werken beiden als adviseur Digitale zorg en als spelbegeleider bij Sigra,. Félice schreef mee aan het boek Spelen met samenwerken over de Sigra Samenwerkingsspellen. Hier lees je meer over de achtergronden van de Sigra Samenwerkingsspellen en hoe je een spel kunt inzetten in jouw organisatie.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Terug
Bovenaan