• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

Blog: Twiin, het verbindend afsprakenstelsel

Het Twiin Afsprakenstelsel verbindt verschillende initiatieven die werken aan landelijke gegevensuitwisseling met elkaar. 'Er is niet één oplossing die alles gaat veranderen', stelt @Bas van Vliet, programmamanager Twiin, in zijn blog.

Bas van Vliet 2.pngAlles bij elkaar opgeteld zijn er wel zo’n honderd initiatieven die iets te maken hebben met digitale gegevensuitwisseling: programma’s, projecten, leveranciers maar ook oplossingen die al in de praktijk toegepast worden. Tel daar de wet- en regelgeving bij op, en het doolhof is compleet. Hoe moet je als zorgaanbieder daar nou je weg in vinden? Kies je bijvoorbeeld voor Nuts of Mitz om je patiënttoestemming te regelen? En welke consequenties heeft die keuze? Of: hoe verhouden de programma’s eOverdracht en BabyConnect zich tot elkaar? En het Zorgplatform en Twiin? Het programma Twiin heeft de ambitie om een gidsrol te vervullen op weg naar landelijke uitwisseling.

Vraagstukken en discussies
We merken dat er een heleboel vraagstukken en discussies leven. Niet alleen op het gebied van wet- en regelgeving, maar ook: hoe ga je uitwisselen in een heel complex landschap? Het kennisniveau binnen die discussies verschilt sterk. Leveranciers weten veel over hun eigen oplossing en over hoe je gegevensuitwisseling tot stand brengt. De ICT-afdelingen van zorgaanbieders kunnen aardig mee in dat soort discussies, maar de zorgverlener kan dat al een stuk minder en moet daarom vertrouwen op betrouwbare feitelijke informatie van derden.

Bas van Vliet,
programmamanager Twiin


Keuzes maken
Wanneer het gaat om landelijke gegevensuitwisseling dan moeten er op een gegeven moment keuzes worden gemaakt. Maar op welk moment doe je dat en wat betekent dat voor je organisatie? Keuzes die gemaakt moeten worden zijn: Hoe gaan we de verschillende initiatieven zoals Mitz, Babyconnect of Nuts implementeren? Wat zijn logische stappen? En op wat voor termijn kom je bij een gemeenschappelijke voorziening uit? Iedereen maakt afzonderlijke keuzes, gebaseerd op kennis en kunde die in huis is. Of gebaseerd op beschikbare budgetten. Of op een leverancier die toevallig net aan tafel zat met een goed verhaal. De keuze voor een oplossing wordt ook vaak ingegeven vanuit een bepaald belang: ja, ik wil wel meedoen, maar dan alleen met míjn oplossing. Zo komen we dus niet tot een lándelijke oplossing, dus dat moeten we doorbreken. En dat is waar Twiin een rol in speelt.

Discussies op basis van feiten
Twiin haalt de emotie uit de discussie door deze van feiten te voorzien. Dat helpt bestuurders van zorginstellingen om een weloverwogen keuze te maken en dat helpt uiteindelijk ook om tot een landelijke infrastructuur te komen. Twiin ontwikkelde het Twiin Afsprakenstelsel op alle lagen van het Interoperabiliteitsmodel voor het veilig en betrouwbaar delen van gegevens in de zorg. Het Afsprakenstelsel laat de samenhang zien tussen alle verschillende zorginitiatieven, zorgnetwerken en gemeenschappelijke voorzieningen. Twiin heeft niet per zorgtoepassing een oplossing, maar biedt een afsprakenstelsel dat zo generiek mogelijk is. In dat afsprakenstelsel krijgen verschillende initiatieven een plek. Twiin heeft de ambitie om samenhang te borgen en te werken aan het breed uitrollen van landelijke interoperabiliteit.

Aan de slag met zorgtoepassingen
Tegelijkertijd is Twiin actief aan de slag met een drietal zorgtoepassingen. Namelijk de Basisgegevensset Zorg (BgZ), eOverdracht en Beeldbeschikbaarheid. Onze ideeën toetsen we op genericiteit: is het ook generiek inzetbaar voor andere onderdelen? Neem als voorbeeld Beeldbeschikbaarheid. Beeld en verslag is voor een radioloog inhoudelijk iets anders dan voor een echoscopist. Maar het concept, de manier waarop je wilt uitwisselen en het type afspraken dat je erover maakt, is gelijk. Dat is wat we binnen Twiin doen: we kijken naar deze drie zorgtoepassingen en daar proberen we stappen in te zetten om de gegevensuitwisseling te realiseren.

Er is niet één oplossing die alles gaat veranderen
Het is niet één informatiestandaard, niet één kwaliteitsstandaard, het is niet de regierol van VWS en het is ook niet het vijf lagenmodel alléén. Als we nog steeds met dat gedachtegoed de discussie voeren – ik heb nu de oplossing die gaat alles veranderen – dan gaan we het niet redden.

Wat we dan wel moeten doen? In ieder geval over alle zeven lagen inhoudelijk interoperabiliteit garanderen. Daarbij de besluitvorming voor een duurzaam informatiestelsel anders gaan inregelen en zorgen voor implementatiestrategieën en plannen.

En ja, dat is een helse klus. Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig want er is geen laaghangend fruit. Het is een lastig vraagstuk maar het programma Twiin blijft zich inzetten om te zorgen dat alle initiatieven bij elkaar worden gebracht en dat straks alle medische patiëntgegevens landelijk veilig en betrouwbaar gedeeld kunnen worden.


Wat vind jij van het blog van Bas? Laat een reactie achter in de comments! :)
 

Bijlagen

  • gradient-dark-blue-futuristic-digital-grid-background.jpg
    gradient-dark-blue-futuristic-digital-grid-background.jpg
    645,3 KB · Weergaven: 2
Laatst bewerkt door een moderator:
Terug
Bovenaan