• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

Blog: Vijf misverstanden over serious gaming in welzijn & zorg

Serious games, die bewaar je maar voor thuis. Want spelen en werken, dat gaat echt niet samen. Juist wel, zeggen Félice de Charro en Marit Blom van Sigra. ‘Een serious game spelen tijdens het werkoverleg kan de samenwerking binnen een team sterk verbeteren.’ In dit blog tackelen ze nog vier andere misverstanden over serious games in welzijn & zorg.

sigra samenwerkingsspellen boek.jpgSigra is een regionaal samenwerkingsverband van organisaties in zorg en welzijn dat ruim 150 leden telt. Om 55 jaar samenwerking met haar leden te vieren, ontwikkelde Sigra samen met Common Eye, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in samenwerken, de Sigra samenwerkingsspellen, gebaseerd op de vijf condities voor samenwerken uit het model van Common Eye: ambitie, belangen, relatie, organisatie en proces. In een serie blogs brengen we alle condities één voor één over het voetlicht, te beginnen met het diagnosespel Focus bekennen: welke condities van de samenwerking komen voldoende tot hun recht en welke behoeven nog aandacht?

Een serious game spelen kost heel veel tijd
Het ene spel duurt inderdaad langer dan het andere, afhankelijk van het doel, het aantal deelnemers en de spelvorm. Maar je kunt ook al in vijf minuten een super effectief spel spelen dat eenvoudig geïntegreerd is in het werkoverleg of een inspiratiesessie. Niemand is daar extra tijd aan kwijt terwijl je wel een maximaal resultaat behaalt.


Serious games kun je alleen online spelen
Nee hoor! Je hebt spellen waarbij je kaartjes gebruikt, een spelbord, dobbelstenen, knikkers; you name it.


Serious games zijn vermakelijk, maar in de praktijk heb je er niets aan
Een goede serious game combineert het spelelement met de werkelijkheid van de deelnemers. Dat maakt een serious game zowel leuk als realistisch. De veilige spelsetting nodigt mensen uit om zich uit te spreken, dingen over zichzelf en de ander te ontdekken, samen oplossingen te bedenken voor vraagstukken uit de praktijk, na te denken over samenwerking, et cetera. Serious games zijn daarmee praktisch en waardevol.


Er is bijna geen aanbod aan serious games in de welzijn & zorg
Er zijn echt legio spellen, Google maar! Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Sigra. Wij hebben samen met Common Eye, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in samenwerken, en een aantal game designers 21 samenwerkingsspellen ontwikkeld en al spelende verder doorontwikkeld. Talloze organisaties in onze regio hebben inmiddels één of meerdere spellen met succes ingezet en daar hun voordeel mee gedaan.

Dit wil je misschien ook lezen:

Blog: Een diagnose stellen voor jouw samenwerking
Blog: Een beeld zegt meer dan duizend woorden
'Serious games meest effectieve instrument voor gedragsverandering'
Spelen en leren tegelijkFélice de Charro.jpg
Marit Blom.jpg

Félice de Charro (foto links) en Marit Blom (foto rechts) werken beiden als adviseur Digitale zorg en als spelbegeleider bij Sigra. Félice schreef mee aan het boek Spelen met samenwerken over de Sigra Samenwerkingsspellen. Hier lees je meer over de achtergronden van de Sigra Samenwerkingsspellen en hoe je een spel kunt inzetten in jouw organisatie.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Terug
Bovenaan