• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

Blog: Wil je goed samenwerken, dan moet je elkaar kennen

‘Vertel eens iets over jezelf.’ Oef. Breekt het zweet je al uit bij die vraag en gaat je brein acuut op zwart? Wij begrijpen dat. Niets zo ongemakkelijk als onvoorbereid ‘iets’ (wát dan??) over jezelf te moeten vertellen terwijl een groep mensen die je niet of nauwelijks kent, je aanstaart. Je kunt elkaar ook op een leuke en creatieve manier (beter) leren kennen met het Relatiespel Teamtastisch uit de Sigra samenwerkingsspellen.

blog Relatie.jpg
Sigra is een regionaal samenwerkingsverband van organisaties in zorg en welzijn dat ruim 150 leden telt. Om 55 jaar samenwerking met haar leden te vieren, ontwikkelde Sigra samen met Common Eye, een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in samenwerken, de Sigra samenwerkingsspellen, gebaseerd op de vijf condities voor samenwerken uit het model van Common Eye: Ambitie, Belangen, Relatie, Organisatie en Proces. In een serie blogs brengen we alle condities één voor één over het voetlicht en focussen we op een spel dat je hierbij kunt inzetten. Vandaag is het de beurt aan het thema Relatie: hoe belangrijk is het om je samenwerkingspartners te kennen?


(Beeld: Gerd Altmann op Pixabay)In een samenwerking helpt het als je elkaar kent

Niet alleen als samenwerkingspartner of vertegenwoordiger van een organisatie, maar ook als individu, als persoon achter je rol. Want je brengt altijd jezelf mee, ook in een samenwerking. De tijd nemen om elkaar te leren kennen zodat je weet wie de ander is, helpt op de korte én langere termijn om goed met elkaar samen te werken. Je krijgt automatisch meer begrip voor elkaar en dat biedt kansen.

Wees betrokken, geïnteresseerd en respectvol

Mensen die elkaar vertrouwen, werken ook beter samen. Maar vertrouwen krijg je niet op een presenteerblaadje aangereikt, daar moet je wel voor werken. Stel vragen, wees nieuwsgierig; als je weet wat de ander beweegt, wat hij of zij belangrijk vindt of graag doet, dan versterkt dat jullie persoonlijke relatie en uiteindelijk ook jullie werkrelatie. Misschien delen jullie wel dezelfde interesses of belangen en leer je elkaars expertise beter kennen.

Teamtastisch: leer elkaar op een leuke en energieke manier kennen

Bij dit Relatiespel uit de Sigra samenwerkingsspellen is het de bedoeling dat je kaarten verzamelt door vragen te beantwoorden of opdrachten uit te voeren. Er zijn vier categorieën: Doen-kaarten, Delen-kaarten, Kiezen-kaarten en Raden-kaarten. Een speler neemt een kaart van de stapel, voert de instructie uit, en geeft de beurt aan een andere speler. We hebben dit spel binnen Sigra een aantal keren gespeeld, en het mooie is dat de mensen met wie je het gespeeld hebt, je op een andere manier bijblijven omdat je meer van ze weet. Een volgende keer dat je elkaar ziet kan je daar weer op terugvallen. Ook hebben we Teamtastisch regelmatig bij samenwerkende netwerken gespeeld. Na afloop kregen we van mensen terug dat ze het een speelse en verrassende manier vonden om elkaar beter te leren kennen. In de meeste gevallen gingen deelnemers vol energie met de samenwerking aan de slag!


Marit


Dit wil je misschien ook lezen:

Blog: Een transparant proces is de sleutel tot een succesvolle samenwerking
Blog: Hoe organiseer je een effectieve samenwerking?
Blog: Lekker belangrijk!
Blog: Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Blog: Een diagnose stellen voor jouw samenwerking
Blog: Vijf misverstanden over serious gaming in welzijn & zorg
'Serious games meest effectieve instrument voor gedragsverandering'
Spelen en leren tegelijk
Serious game Registratie aan de bron & Escaperoom Eenheid van taal

Félice de Charro.jpgMarit Blom.jpgFélice de Charro (foto links) en Marit Blom (foto rechts) bloggen om beurten over de Sigra samenwerkingsspellen. Ze werken beiden als adviseur Digitale zorg en als spelbegeleider bij Sigra. Félice schreef ook mee aan het boek Spelen met samenwerken over de Sigra samenwerkingsspellen. Hier lees je meer over de achtergronden van de Sigra samenwerkingsspellen en hoe je een spel kunt inzetten in jouw organisatie.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Terug
Bovenaan