De handleiding TNM-zib download je hier!

Theone Joostensz

Moderator
Reg. Oncologienetw.
RadB
Redactie
Werkgever
Werkzaam binnen een van de programma's
De handleiding TNM-zib geeft tips, uitleg en voorbeelden voor de toepassing van deze zorgbouwsteen. @Lonneke Vermeulen van IKNL schreef hier onlangs deze post over.

TNM-zib
Elke tumorsoort kent zijn eigen specifieke classificatie, een combinatie van cijfers en letters. Naast dat de classificatie zélf heel complex is, wordt deze informatie op verschillende manieren door zorgprofessionals geregistreerd in de epd’s. Dat maakt digitale uitwisseling van deze cruciale gegevens tussen ziekenhuizen en regionale oncologienetwerken erg lastig. IKNL, Nictiz, Naar Regionale oncologienetwerken en Registratie aan de bron ontwikkelden daarom de zorginformatiebouwsteen TNMTumorClassificatie, kortweg de TNM-zib. Met deze zib kunnen ziekenhuizen ervoor zorgen dat informatie over de tumor en het stadium op een uniforme manier in het epd wordt vastgelegd. Dat helpt om in de regionale oncologienetwerken samen te werken.

Handleiding
Het doel van de handleiding TNM-zib is om meer context en duiding te geven zodat de zib en de TNM-classificatie goed worden toegepast en ingebed in de workflow van het epd. “We geven in deze handleiding uitleg over de TNM-classificatie en over het belang van de zib”, zegt Lonneke Vermeulen, klinisch informaticus bij IKNL. “Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien hoe je de zib toepast gedurende het zorgproces.” Vermeulen werkte hiervoor twee patient journeys uit: een voor mammacarcinoom en een voor hoofdhals-tumoren. “Mammacarcinoom kent een relatief eenvoudige classificatie, met twee borsten die je apart moet stadiëren”, zegt Vermeulen. “Bij hoofdhals-kanker ligt dat veel ingewikkelder. Daar heb je te maken met verschillende soorten tumoren die elk hun eigen classificatie hebben.”
 
Bovenaan