• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

E-mail en telefoonnummer patiënt worden toegevoegd aan HASP-richtlijn

E. Zwarter

Well-known member
Ambassadeur
Organisatie
Erasmusmc
Het is een goed idee om het e-mailadres en het telefoonnummer van de patiënt die door de huisarts naar het ziekenhuis wordt verwezen, op te nemen als verplicht in de richtlijn voor gegevensuitwisseling huisarts en specialist (HASP). Deze contactgegevens kunnen dan gestructureerd worden uitgewisseld via ZorgDomein. Tot die conclusie komt de werkgroep Gestructureerde uitwisseling onder leiding van D&A Medical Group in opdracht van ZorgDomein en Erasmus MC.

In de huidige HASP-richtlijn is opgenomen dat onder meer naam, BSN-nummer, adres en geboortedatum verplicht zijn. Contactgegevens (telefoon, fax en e-mail) zijn facultatieve gegevens in een verwijzing. Om patiënten te voorzien van tijdige zorg en de juiste zorg op de juiste plek, is het echter van belang dat het e-mailadres en het telefoonnummer beide worden toegevoegd als noodzakelijke contactgegevens bij een digitale verwijzing.

Gestructureerd delen
Dit vraagt om een aanpassing van de HASP-richtlijn. Met het toevoegen van dit persoonsgegeven aan de richtlijn onderschrijven het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) het belang van het e-mailadres bij het overdragen van de (digitale) zorg tussen de zorg in de eerste en tweede lijn. Vervolgens kunnen leveranciers de functionaliteit voor het gestructureerd delen van het e-mailadres mogelijk maken binnen huidige wet- en regelgeving.

Zibs toevoegen

Het NHG heeft, samen met de FMS, een grote rol gespeeld bij het opstellen van de HASP-richtlijn. Op dit moment volgen er nog verdere ontwikkelingen om deze richtlijn verder af te stemmen op het digitaal denken en doen. Hierin werkt NHG, die de richtlijn beheert, nauw samen met Nictiz om de zibs toe te voegen aan de richtlijn. Het gebruik van zibs is noodzakelijk om verdere gestructureerde gegevensuitwisseling mogelijk te maken.

Heb je hier vragen of opmerkingen over? Zet ze in de comments onderaan dit bericht en tag mij: @E. Zwarter
 
Terug
Bovenaan