• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

Het regelen van toestemmingsvoorziening bij Star-shl

Theone Joostensz

Administrator
Moderator
Organisatie
Een (landelijk) programma
Brian Sanderse, informatiearchitect bij diagnostisch centrum Star-shl, vertelt hoe hij de toestemmingsvoorziening in zijn instelling regelt met Mitz.

Star-shl is een diagnostisch centrum in Zuidwest-Nederland dat in opdracht van huisartsen laboratoriumonderzoek doet. Ook voert het centrum beeldvormend- en functieonderzoek uit zoals echo’s, röntgen-, en oogfoto’s en doet het onderzoek naar hart- en longfuncties. Star-shl heeft meer dan tweehonderd locaties voor bloedafname en onderzoek en bedient zo’n 3,2 miljoen patiënten. Er worden dus heel wat data uitgewisseld. Hoe gaat dat in z’n werk? “De huisarts stuurt ons een verwijzing voor bijvoorbeeld een bloedonderzoek”, zegt Brian. “Wij voeren de opdracht uit, registreren de data, beoordelen deze en rapporteren terug aan de huisarts. Voor deze gegevensuitwisseling is geen expliciete toestemming van de patiënt nodig.”

Waardes nodig voor finetunen medicatie

Star-shl krijgt ook regelmatig aanvragen van apothekers die bepaalde waardes nodig hebben om medicatie te finetunen voor met name chronische patiënten, denk aan mensen met diabetes of nierziektes. Om deze waardes te delen met apothekers is wél de toestemming van de patiënt nodig. Voor ziekenhuizen ligt dit weer anders: “Als een ziekenhuis aanvrager is van een medisch onderzoek bij Star-shl dan is voor de rapportage terug geen toestemming nodig”, zegt Brian. “Is de huisarts de aanvrager en stuurt hij een verwijzing naar het ziekenhuis, dan kan Star-shl met toestemming van de patiënt de eventuele medische beelden opsturen naar het ziekenhuis omdat de huisarts geen medische beelden kan verwerken in het huisartseninformatie systeem HIS.”

In tegenstelling tot ziekenhuizen legt Star-shl geen patiënttoestemmingen vast. “Wij hebben meer dan tweehonderd locaties; het is ondoenlijk en veel te kostbaar om op al die locaties een balie te plaatsen met een medewerker die de toestemming uitvraagt en registreert. Dat is het grote verschil met een ziekenhuis dat een of meerdere balies heeft waar je toestemming geregistreerd wordt.”

De patiënt meer eigen regie geven

Brian ging op zoek naar een manier om de patiënttoestemming centraal te regelen en kwam bij Mitz terecht. “Waar je naartoe wilt, is de patiënt meer eigen regie te geven”, zegt hij. “We zijn met Mitz in gesprek gegaan: wat is het, wat kunnen we ermee, dit zijn onze use cases. Het voordeel van Mitz is dat het juridisch en wettelijk afgekaderd is. Dus de vragen die de patiënt moet beantwoorden, dat zijn er een stuk of 25, voldoen aan de wet- en regelgeving. Als je nu kijkt hoe dat gaat, dan vraagt elk ziekenhuis op zijn eigen manier toestemming van de patiënt. Ook de vastlegging is niet uniform. Als je dat nou via een landelijke voorziening regelt, dan heb je het wel helemaal geüniformeerd. Dat zal veel vertrouwder voelen voor de patiënt die dit via zijn DigiD moet regelen, plus je hoeft het niet meer te regelen per ziekenhuis. Mitz vraagt wat je wilt delen en met wie. Je kunt ook zien wie jouw gegevens heeft opgevraagd.”

Ga naar Mitz en regel je daar toestemming

Star-shl is inmiddels bij Mitz aangesloten en gaat de livegang gefaseerd en in samenwerking met VZVZ realiseren: “Daar is op bestuurlijk niveau voor getekend”, zegt Brian, “dus we kunnen nu starten. Dat betekent dat we al onze patiënten gaan abonneren op Mitz. We monitoren vervolgens of een patiënt ‘ja’ of ‘nee’ zegt tegen het geven van toestemming. Alles staat immers standaard op ‘nee,’ en in dat geval mag je geen gegevens delen. We gaan ook een communicatiecampagne opstarten waarbij de boodschap is: ga naar Mitz en regel daar je toestemming anders kunnen we je gegevens in de toekomst niet delen.”
 

Bijlagen

  • toestemming2 digitale toestemmingsvoorziening.png
    toestemming2 digitale toestemmingsvoorziening.png
    4,6 KB · Weergaven: 3
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan