zib-compliance externe interface Hoe zorgen we voor (zorgbrede) interoperabiliteit bij uitwisselen van diagnoses via zib Probleem?

Christine van der Aa

Moderator
RadB
Redactie
Werkgever
Werkzaam binnen een van de programma's
Bij gegevenselement ProbleemNaam in de zib Probleem kunnen verschillende codestelsels gebruikt worden, onder andere de DHD Diagnosethesaurus, ICF, en de DSM-V. Dit zijn codestelsels die in verschillende domeinen van de zorg gebruikt worden voor het vastleggen van een ProbleemNaam. Deze codestelsels sluiten aan bij de manier waarop zorgverleners in een bepaald domein gewend zijn om gegevens vast te leggen.
Als gegevens uitgewisseld worden met andere zorgaanbieders is de eis dat dit op een interoperabele manier gebeurt: eenheid van taal over de verschillende zorgdomeinen heen.
Dat wordt bereikt door bij uitwisseling van gegevens (in HL7 CDA, HL7 FHIR of een andere communicatiestandaard) altijd de SNOMED CT-code in het gegevenselement ProbleemNaam mee te geven.

Dus: vastleggen in domeinspecifieke (interface-)terminologie, uitwisselen op basis van SNOMED CT. Als een uitwisseling beschreven wordt in een informatiestandaard, wordt dit ook in de informatiestandaard opgenomen.

NB: Bij uitwisseling binnen een domein zou daarnaast ook de domeinspecifieke code kunnen worden uitgewisseld.
 
Laatst bewerkt:
De DHD Diagnosethesaurus is voor het grootste deel (maar nog niet volledig) gemapt op SNOMED, wat uitwisseling dmv SNOMED mogelijk maakt. Hoe is dit voor de ICF en DSM-V? Worden deze stelsels (volledig) gedekt?
 

Michael van der Zel

New member
Reg. Oncologienetw.
Werkgever
Universitair Medisch Centrum Groningen
Wie zou de mapping van ICT en DSM-V op SNOMED CT moeten doen?
Wordt er al samengewerkt met het Nationale Terminologie Centrum?
 

Christine van der Aa

Moderator
RadB
Redactie
Werkgever
Werkzaam binnen een van de programma's
@Harmke Groot, zou jij de vragen van Anne en Michael kunnen beantwoorden? Bij mijn weten is er wel een mapping op de ICF, maar hoe en wat weet ik niet.
 
Bovenaan