• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

Blog: 'Laten we eerst zorgen dat we allemaal op dezelfde manier registreren'

Leendert-Nooitgedagt.jpgMoeten we nu wel of niet naar één landelijk mdo-platform? Laten we eerst zorgen dat we allemaal op dezelfde manier registreren. Want daar valt de meeste winst te behalen, schrijft @Leendert Nooitgedagt, programmamanager bij Stichting Gerrit.

Willen we patiëntgegevens aan elkaar beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld een mdo, dan zullen we eerst met elkaar afspraken moeten maken over hóe we deze gegevens in de verschillende epd’s registreren. Want wat we willen, is dat medewerkers van zorgadministraties de relevante gegevens met één druk op de knop automatisch uit de bronsystemen naar boven kunnen halen. Daar valt echt de meeste winst te behalen! Een pilot in de regio Noord-Nederland met het automatisch beschikbaar stellen van de meest actuele patiëntgegevens voor het mdo toont aan hoeveel tijd en frustratie dat scheelt voor medewerkers van de zorgadministratie.


Veel van die afspraken hebben we al vastgelegd in informatiestandaarden

Het mooie is dat we al heel wat informatiestandaarden hebben die we ‘alleen nog maar’ hoeven te implementeren. Ik noem de Gegevensset Mdo, de Gegevensset Oncologie Algemeen en verschillende tumorspecifieke gegevenssets die allemaal binnen Citrien zijn ontwikkeld. De volgende stap is dat leveranciers die gegevenssets gaan inbouwen in samenspraak met zorgaanbieders zodat gegevens ook echt gedeeld kunnen worden. Ik zie dat verschillende regio’s hiermee aan de slag willen, dus wanneer gaan we dit nu echt doen?


Een mdo-platform moet breder zijn dan oncologie alleen

Vervolgens moet je je informatie beschikbaar stellen aan een platform. Dat kan op verschillende manieren: onze regio Noord-Nederland geeft de voorkeur aan een mdo-platform dat je breder kunt inzetten dan alleen voor oncologie. Dit betekent dat het algemeen toepasbaar moet zijn en dat je het makkelijk kunt aanpassen, of bijvoorbeeld verschillende workflows kunt maken in combinatie met een viewer. In onze regio zijn we bezig met een RFI-traject tussen Vitaly, Amaron en HemoBase waarin we al deze aspecten meenemen. Flexibiliteit en implementeerbaarheid zijn voor ons belangrijke punten, en daar hebben we, bij alle platformen, nog heel veel vragen over.


Werk met wat je hebt, staar je niet blind op het eindplaatje

Het is prima om met z’n allen te kijken naar wat we uiteindelijk willen, om die stip op de horizon te zetten. Maar staar je alsjeblieft niet blind op het eindplaatje. Kijk eerst eens naar wat je allemaal nú al hebt en kunt, en ga dat nou eerst eens optimaal gebruiken. Dus implementéér die Gegevensset Mdo! Vandaaruit kun je dan gaan redeneren: wat zou de volgende stap kunnen zijn? Praat met gebruikers en laat ze ook met elkaar praten over het zorgproces en over welke gegevens zij nodig hebben op welk moment. Dat levert zoveel meer op dan van bovenaf dingen bedenken.
 
Denk ook dat het goed is om eea op de juiste plekken op te lossen. Dus niet in de techniek allemaal mappings en NLP en andere ingewikkelde zaken. Zorg er eerst voor dat de registratie eenduidig wordt en faciliteer dit ook in de verschillende EPD's. Bijvoorbeeld door afgesproken labels en keuzelijstjes in te richten.
 
Terug
Bovenaan