• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

Ontvangstproces automatiseren

Welkom allemaal, na landelijke dekking en het oplossen van enkele interoperabiliteitsissues is een veelgestelde vraag: "Hoe kunnen we het interne proces na ontvangst van externe onderzoeken automatiseren?". Heb jij hier al ideeën over, of zelfs concrete ontwerpen, deel ze hier. Plaats ook je vragen in dit forum. Zoals
  • Welke (deel)processen willen we automatiseren?
  • Wat zijn de kwaliteitseisen aan deze processen?
  • Waar lopen we in de praktijk tegen aan?
  • Aan welk ontwerp denk je, en zou je feedback op willen hebben?
  • Wie heb je nodig om van plan en ontwerp tot realisatie te komen?
  • Wat kost dat?
  • Wat zijn de alternatieven? En wat zijn de voor- en nadelen van de alternatieven?
 
Het Amphia is inmiddels ver gevorderd met het automatiseren van de import vanuit TWIIN. De laatste stap is het opnemen van het (SR) verslag in het EPD.
We kunnen het SR verslag vanuit ons PACS doorsturen naar het EPD. Technisch werkt dit maaar ons EPD moet ook weten waar het verslag vandaan komt. In DICOM is de meest logische plaats de tag "institution Name" (0008,0080). Wij hebben een lijst laten maken uit de database met alle values die wij in dit veld ontvangen hebben sinds we met TWIIN zijn gestart. Dat zijn er 690! veschillende institution names, variërend van een nette ziekenhuisnaam tot "MR1" tot "1_ZW R?_12". Wat met name opvalt is dat vaak de ziekenhuisnaam wordt gecombineerd met de (aanvragende?) afdeling of locatie.
Eén ziekenhuis spant hier de kroon met 34 verschillende institution names. Hierbij kan ik lokatie nog wel begrijpen, daar is denk ik geen goed veld voor maar afdeling kan volgens mij prima in "Instituninal Department Name" (0008,1040).
Wij kunnen wel een mapping maken om meerdere namen te mappen naar één naam voor deze naar het EPD gaat maar dat blijft foutgevoelig en er zullen er veel uitvallen omdat de verzender niet is te achterhalen.

Hoe kunnen we met z'n allen zorgen dat we deze informatie goed invullen?
Bijvoorbeeld:
Institutiion name = ziekenhuis
Institusional department name = afdeling
Institution adres = lokatie

PS. Gelukkig wordt op de TWIIN gateway "Responsible Organisation" 0010,2299 ingevuld en dat lijkt een goed alternatief te zijn om onze oplossing toch goed te laten werken.
 
Als spin off van de werkgroep die de TA Notified Pull (FHIR) heeft opgesteld, wordt nu met een groep leveranciers gekeken naar de interne routering na ontvangst van een gestructureerde dataset zoals BgZ. Het idee is dat dit slim en flexibel is, en schaalbaar. Voor nu wordt door de werkgroep gekozen voor het gebruik ActivityDefinition binnen de MSZ (dat moet op termijn weer samen gaan met de gebruikte functionaliteit binnen de VVT; hier is afstemming over). De flow en welke attributen nodig zijn (lees: door de zorginstelling moet worden aangeleverd zodat het door de verzender kan worden opgehaald) wordt momenteel beschreven. Ik kan dus nog geen concept delen. Maar misschien hier is deze oplossing ook iets om voor de beelden te gebruiken.
 
In het Radboudumc sturen we studies die we via Twiin/DVDexit ontvangen automatisch door naar onze XDS (Forview) omgeving, onder voorwaarde dat het BSN in de dicomheader klopt. Als het BSN nog niet bekend is, maakt Forview automatisch een nieuwe patiënt aan in ons XDS-affiniteitsdomein. Zodra de gebruiker het BSN registreert in Epic, wordt het BSN vanuit Epic gekoppeld.

Indien de patiënt al bekend is in ons systeem, wordt de studie zichtbaar in de XDS omgeving onder die patiënt. Vanuit Forview hebben wij een autoarchiveringsfunctie, waarmee de gebruiker een order kan selecteren en de studie automatisch wordt opgeslagen in ons PACS/VNA. Deze functie leidt aan de hand van de gekozen order een hanging en bodypart af, waardoor de Radiologie optimaal wordt ondersteund in het werkproces.

Wat betreft het eenduidig opslaan (Post van Nico) van radiologische verslagen worstelen we nog steeds. We krijgen de verslagen op verschillende manieren aangeleverd, waaronder DICOM SR, embedded PDF, CDA en losse PDF-bestanden. Dit vormt nog een uitdaging voor ons.
 
Terug
Bovenaan