CumuluZ: Data delen is een mindset
Ruud Bongers, lead architect van CumuluZ, gaf een presentatie waarin de volgende onderwerpen aan bod kwamen:
1. Waarom CumuluZ?
De titel van deze presentatie is Data delen is een mindset. Om een doorbraak te forceren moeten we bereid zijn om met elkaar te kijken naar nieuwe mogelijkheden om invulling te geven aan databeschikbaarheid. Dit vraagt om een andere mindset van alle deelnemers in dit speelveld, onder wie patiënten, zorgaanbieders, IT-leveranciers, VWS, Nictiz, Zorgverzekeraars en onderzoeksinstellingen.
Het huidige informatiestelsel voor de zorg is gebaseerd op informatiestandaarden en gegevensuitwisseling, waarbij de implementatie om te komen tot naadloze interoperabiliteit volledig aan de markt (commerciële leveranciers) wordt overgelaten. Deze aanpak heeft de laatste 20 jaar onvoldoende geresulteerd in naadloze gegevensuitwisseling en daardoor is (onvoldoende) databeschikbaarheid een steeds groter probleem in de zorg. Met name doordat nieuwe vormen van zorg andere eisen stellen aan databeschikbaarheid. Netwerkzorg, multidisciplinaire samenwerking, samen beslissen en gepersonaliseerde zorg vragen om een compleet en actueel beeld van de patiënt en dat ontbreekt op dit moment in de Nederlandse zorg. Dit komt doordat patiëntdata versnipperd zijn over een heleboel verschillende IT-systemen. Iedere zorgaanbieder heeft zijn eigen systeem en daarmee een stukje van jouw data. Daardoor is het heel lastig om een totaalbeeld te creëren. Naast nieuwe vormen van zorg zijn er ook een aantal maatschappelijke en technologische trends die vragen om een andere invulling van databeschikbaarheid.
Maatschappelijke trends, zoals (dubbele) vergrijzing, een krappe arbeidsmarkt en stijgende zorgkosten vragen om databeschikbaarheid die bijdraagt aan zorglastreductie en productiviteitsverhoging. Om dit te bereiken wordt gezocht naar IT-oplossingen die hier aan bijdragen zoals meer hybride werken, niet alleen in een instelling, maar ook op afstand. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is dit onder andere verwoord als: zelfstandig als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. Om dit te bereiken zijn nieuwe IT-toepassingen nodig, waaronder zelfzorg-apps, thuismonitoring, generieke inzage in gezondheidsdata voor zorgverlener en patiënt. Deze toepassingen stellen ook andere eisen aan databeschikbaarheid, we gaan meer toe naar volledige levensloop, naar het inzien van data, naar het zelf kunnen ophalen van data (niet alleen push, maar ook pull), zo realtime mogelijk. De driehoek patiënt – zorgverlener – zorgverleners onderling wordt een steeds belangrijker component.
We willen met de digitalisering in de zorg twee dingen bereiken: minder grote belasting van de zorg en doelmatigheid in de zorg. Slimme IT-oplossingen kunnen hieraan bijdragen. Dat heeft als gevolg dat we anders naar data moeten kijken en er anders mee moeten omgaan.
2. Wat is CumuluZ?
CumuluZ is een van de initiatieven die wil bijdragen aan betere databeschikbaarheid voor patiënten, zorgverleners en onderzoekers. We willen een non-concurrentiële data-infrastructuur realiseren die invulling geeft aan een landelijk dekkend netwerk voor de zorg in Nederland. Het elektronisch patiënten dossier (epd) is dan niet één systeem, maar een verzameling van alle gezondheidsdata van een burger. Dit doen we niet met één grote landelijke database, maar door de data uit bronsystemen zo te ontsluiten dat deze getoond kunnen worden als één levensloopdossier (visueel geïntegreerd). Onze gezamenlijke uitdaging is om al die versnipperde data met elkaar te verbinden, zodat ze ook echt gebruikt kunnen worden om goede zorg te verlenen en de zorg toegankelijk te houden.
CumuluZ is veel meer dan alleen een technische oplossing, het is een visie, een doelarchitectuur, een data-infrastructuur en een community.
Visie: Databeschikbaarheid is essentieel voor de toekomst van de zorg. We vinden dat dit een publieke functie is, die in publieke handen moet zijn. We willen zorgen dat data realtime beschikbaar komen voor de gezondheidszorg, zowel voor de patiënten als de zorgverleners. Ten tweede moeten gezondheidsdata een leven lang meegaan. Daarvoor willen we data uit bronnen ontsluiten op een manier dat ze via een fabrikantonafhankelijk datamodel toekomstbestendig kunnen worden vastgelegd en we in lijn met de Nationale Visie en Strategie meer data-centrisch gaan werken. Ten derde willen we zorgen dat er een platform komt voor het digitaal delen van kennis en waarmee data uit de zorg zonder veel extra inspanning beschikbaar gemaakt kunnen worden voor wetenschappelijk onderzoek (secundair gebruik).
Doelarchitectuur: de essentie van CumuluZ is dat, naast directe ontsluiting van bronsystemen en ontsluiting via een knooppunt, ook ontsluiting van brondata plaatsvindt via een data-replicatieplatform. Dat doen we op basis van één gemeenschappelijke doelarchitectuur, die nu nader wordt uitgewerkt tot een ontwerp voor een referentie implementatie (blauwdruk) die herbruikbaar en landelijk opschaalbaar is. We willen dat CumuluZ ervoor zorgt dat ook patiënten zelf gegevens kunnen vastleggen en dat data ook voor onderzoek beschikbaar gemaakt kunnen worden. We proberen een lerend zorgsysteem te creëren: data uit het primaire zorgproces beschikbaar krijgen voor onderzoek en de kennis die daaruit voortvloeit snel toepasbaar te maken in de zorg. Om die reden werken we ook nauw samen met Health-RI.
Tot slot willen we zorgen dat CumuluZ ook als een bron kan fungeren voor invulling van de landspecifieke infrastructuur die nodig is voor European Health Data Space ( EHDS). Binnen EHDS heb je twee pijlers:
1) Myhealth @EU (voor de burger)
2) Health Data @EU (voor onderzoek; CumuluZ en Health-RI zouden daar gezamenlijk een goede invulling aan kunnen geven)
Data-infrastructuur: CumuluZ wil eenheid van taal borgen door gebruik van een gemeenschappelijk datamodel voor de zorg gebaseerd op HL7 FHIR. Naast het direct ontsluiten van bronsystemen en het gebruik van knooppunten willen we platformtechnologie toevoegen en deze vormen van databeschikbaarheid combineren in één non-concurrentiële data-infrastructuur. Op die manier zijn data niet langer een verdienmodel, maar creëren we een gelijk speelveld voor innovatie. In een aantal proeftuinen wordt uitgeprobeerd hoe het werkt. We hebben op basis van Azure een technisch ontwerp gemaakt waarbij we een aantal toepassingen aan het uitproberen zijn om te laten zien dat het kan werken. We hebben tijdelijk een bronontsluiting bedacht die ervoor zorgt dat we realtime data kunnen gaan ontsluiten. Deze bronontsluiting is idealiter ‘event-gedreven’. Dit betekent dat nieuwe data die van een patiënt worden vastgelegd vanuit een bronsysteem actief kunnen worden aangeboden (push) aan een extensie van dit bronsysteem in een cloud-gebaseerd dataplatform. Dit is belangrijk omdat op die manier er altijd een compleet en actueel beeld van de patiënt aangeboden kan worden. Deze ‘events’ zorgen er bovendien voor dat ze als trigger kunnen fungeren voor allerlei transmurale zorgpaden. Voor een toekomstbestendig zorginformatiestelsel is het daarom belangrijk dat leveranciers van zorg IT-systemen hun bronontsluiting (API’s) op die manier mogelijk maken.
Community: CumuluZ bouwt een landelijke coalitie met andere sectoren, koepels en gebruikers. Daarnaast worden ook coalities in de regio gebouwd met een aantal partijen. Bijvoorbeeld met een aantal partijen in de regio Rijnmond die meedoen in het Digizorg-initiatief. Digizorg is een regionaal initiatief dat gebruik maakt van de CumuluZ-infrastructuur. Ditzelfde geldt voor de zorgviewer proeftuin in Groningen, waarbij een aantal zorgverleners hun systeem openstellen voor de ‘Zorgviewer’, een toepassing waarmee zorgverleners gezondheidsdata uit elkaars bronsystemen kunnen inzien.
De essentie van deze samenwerkingsverbanden is dat er ‘community based software development’ mogelijk wordt. Op basis van de onderliggende non-concurrentiële data-infrastructuur kan een ecosysteem aan gebruikstoepassingen en diensten ontstaan waar klinische kennis in verwerkt wordt. Deze toepassingen en diensten - die ontwikkeld worden vanuit deze samenwerkingsverbanden of (in co-creatie) met technologiepartners – dragen bij aan het toegankelijk houden van de zorg door zorglastreductie en productiviteitsverhoging.
3. Hoe implementeren we CumuluZ?
Kijkend naar de Nationale Visie en Strategie zie je drie plateaus: interoperabiliteit georganiseerd, netwerk georganiseerd, integraal georganiseerd. We willen tot 2026 niks anders doen dan bewijzen dat platformtechnologie met directe ontsluiting en knooppuntontsluiting gecombineerd kan worden. Dit doen we op basis van een aantal proeftuinen / werkplaatsen. Hierin worden zowel de data-infrastructuur als enkele generieke gebruikstoepassingen en medische services getest. Dit wordt geleidelijk opgeschaald om ook de schaalbaarheid en bovenregionale uitwisseling te testen In het 2e en 3e plateau willen we opschalen naar non-concurrentiële data-integratie infrastructuur die landelijk dekkend wordt. Voor de korte termijn: we zijn gestart vanuit de NFU, maar we zijn hard bezig om een brede CumuluZ-coalitie te vormen. De CumuluZ-coalitie moet de samenwerking tussen Santeon, mProve, NVZ en de NFU bekrachtigen. We willen de coalitie snel uitbreiden met vertegenwoordigers vanuit de huisartsen, verpleging, verzorging en thuiszorg.
Proeftuin Noord-Nederland
Momenteel zijn er drie CumuluZ-proeftuinen: in Noord-Nederland wordt vanuit RIVO-Noord een Zorgviewer ontwikkeld die gezondheidsdata rechtstreeks ophaalt uit bronsystemen. voor de epd-systemen HiX, Epic en Nexus. De eerste 2 zijn in de acceptatiefase en de ontsluiting van Nexus zal in de loop van 2024 worden gerealiseerd. Daarnaast is er voor zorgviewer een koppeling met Topicus HAP gerealiseerd, een systeem van de Huisartsenpost. Dit is gedaan om de professionele samenvatting vanuit huisartssystemen te kunnen inzien en de behandelbeperkingen die een patiënt heeft vastgelegd, bijvoorbeeld een niet reanimeren verklaring.
Proeftuin Regio Rotterdam
De tweede proeftuin is de patiënten-app in Regio Rotterdam (Digizorg). Deze gebruikstoepassing biedt patiënten inzage in hun gezondheidsgegevens, maakt chatten met het zorgteam mogelijk, is geschikt voor het registreren van je medicatiegebruik en zelfmetingen, bijvoorbeeld gewicht en temperatuur. Ook bevat de app informatie die relevant is voor je bezoek aan een zorginstelling, zoals routeinformatie, parkeren en openbaar vervoer. De app is opgezet voor het ondersteunen van zorgpaden. Als een zorgverlener een patiënt toewijst aan een zorgpad krijgt deze gepersonaliseerde vragenlijsten, patiëntenfolders en ander educatiemateriaal. Zorgverleners gebruiken hiervoor de zorgverlener-cockpit die visueel geïntegreerd is met het epd-systeem als webapplicatie. Deze zorgverlener-cockpit zorgt er bovendien voor dat de zorgverlener de gegevens die patiënten zelf vastleggen, kunnen inzien, waaronder ingevulde vragenlijsten, metingen, behandelbeperkingen, medicatiegebruik, etc. Op die manier zien patiënten en zorgverleners dezelfde gegevens en kunnen deze gebruikt worden om samen te beslissen over de beste behandeling.
Digizorg maakt ondersteuning van zorgpaden mogelijk waar meerdere zorginstellingen bij zijn betrokken. Daarom is er in de regio een coalitie gevormd van (nu) 29 zorginstellingen die deze toepassing gaan gebruiken voor hun patiënten. Al deze instellingen gaan hun data ontsluiten via de CumuluZ data-infrastructuur.
Tot slot is er een proeftuin voor uitgifte van data voor wetenschappelijk onderzoek, waaraan we samen met Health-RI invulling geven. De gezondheidsdata van patiënten die hiervoor expliciete toestemming hebben gegeven worden geanonimiseerd overgebracht naar een veilige onderzoeksomgeving.
In 2024 gaat een centraal CumuluZ DevOps team de oplossingen die in deze proeftuinen ontwikkeld zijn omvormen tot generieke componenten. Deze componenten kunnen als een referentie-implementatie (blauwdruk) hergebruikt worden in andere koploperregio’s. Initieel zullen de regio’s Rotterdam, Groningen en Utrecht testen of meerdere regionale instanties van CumuluZ kunnen samenwerken als logisch geheel. Als dit succesvol verloopt, zal deze blauwdruk ook geïmplementeerd worden in de regio Nijmegen en Leiden. Er kunnen aanpassingen op deze implementatieaanpak volgen naar aanleiding van de coalitievorming met Santeon, mProve en de NVZ.
4. Samenwerken met andere initiatieven
CumuluZ wil een katalysator zijn voor de invulling van de digitale doelstellingen IZA: databeschikbaarheid, digitale toegang zorggegevens voor burgers, hybride zorg en secundair gebruik gezondheidsdata. CumuluZ ondersteunt alle digitale doelstellingen van IZA en zoekt daarbij tevens de verbinding met verschillende lopende initiatieven en programma’s. NB: veel moet nog ingevuld worden en dat gaan we de komende tijd doen – samen met de coalitiepartners en andere betrokken partijen.
Lees ook de Q&A hieronder. Let op: het zijn 2 pagina's met in totaal 23 vragen en antwoorden.
Ruud Bongers, lead architect van CumuluZ, gaf een presentatie waarin de volgende onderwerpen aan bod kwamen:
- Waarom CumuluZ?
- Wat is CumuluZ?
- Hoe implementeren we CumuluZ?
- Samenwerken met andere initiatieven
1. Waarom CumuluZ?
De titel van deze presentatie is Data delen is een mindset. Om een doorbraak te forceren moeten we bereid zijn om met elkaar te kijken naar nieuwe mogelijkheden om invulling te geven aan databeschikbaarheid. Dit vraagt om een andere mindset van alle deelnemers in dit speelveld, onder wie patiënten, zorgaanbieders, IT-leveranciers, VWS, Nictiz, Zorgverzekeraars en onderzoeksinstellingen.
Het huidige informatiestelsel voor de zorg is gebaseerd op informatiestandaarden en gegevensuitwisseling, waarbij de implementatie om te komen tot naadloze interoperabiliteit volledig aan de markt (commerciële leveranciers) wordt overgelaten. Deze aanpak heeft de laatste 20 jaar onvoldoende geresulteerd in naadloze gegevensuitwisseling en daardoor is (onvoldoende) databeschikbaarheid een steeds groter probleem in de zorg. Met name doordat nieuwe vormen van zorg andere eisen stellen aan databeschikbaarheid. Netwerkzorg, multidisciplinaire samenwerking, samen beslissen en gepersonaliseerde zorg vragen om een compleet en actueel beeld van de patiënt en dat ontbreekt op dit moment in de Nederlandse zorg. Dit komt doordat patiëntdata versnipperd zijn over een heleboel verschillende IT-systemen. Iedere zorgaanbieder heeft zijn eigen systeem en daarmee een stukje van jouw data. Daardoor is het heel lastig om een totaalbeeld te creëren. Naast nieuwe vormen van zorg zijn er ook een aantal maatschappelijke en technologische trends die vragen om een andere invulling van databeschikbaarheid.
Maatschappelijke trends, zoals (dubbele) vergrijzing, een krappe arbeidsmarkt en stijgende zorgkosten vragen om databeschikbaarheid die bijdraagt aan zorglastreductie en productiviteitsverhoging. Om dit te bereiken wordt gezocht naar IT-oplossingen die hier aan bijdragen zoals meer hybride werken, niet alleen in een instelling, maar ook op afstand. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is dit onder andere verwoord als: zelfstandig als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. Om dit te bereiken zijn nieuwe IT-toepassingen nodig, waaronder zelfzorg-apps, thuismonitoring, generieke inzage in gezondheidsdata voor zorgverlener en patiënt. Deze toepassingen stellen ook andere eisen aan databeschikbaarheid, we gaan meer toe naar volledige levensloop, naar het inzien van data, naar het zelf kunnen ophalen van data (niet alleen push, maar ook pull), zo realtime mogelijk. De driehoek patiënt – zorgverlener – zorgverleners onderling wordt een steeds belangrijker component.
We willen met de digitalisering in de zorg twee dingen bereiken: minder grote belasting van de zorg en doelmatigheid in de zorg. Slimme IT-oplossingen kunnen hieraan bijdragen. Dat heeft als gevolg dat we anders naar data moeten kijken en er anders mee moeten omgaan.
2. Wat is CumuluZ?
CumuluZ is een van de initiatieven die wil bijdragen aan betere databeschikbaarheid voor patiënten, zorgverleners en onderzoekers. We willen een non-concurrentiële data-infrastructuur realiseren die invulling geeft aan een landelijk dekkend netwerk voor de zorg in Nederland. Het elektronisch patiënten dossier (epd) is dan niet één systeem, maar een verzameling van alle gezondheidsdata van een burger. Dit doen we niet met één grote landelijke database, maar door de data uit bronsystemen zo te ontsluiten dat deze getoond kunnen worden als één levensloopdossier (visueel geïntegreerd). Onze gezamenlijke uitdaging is om al die versnipperde data met elkaar te verbinden, zodat ze ook echt gebruikt kunnen worden om goede zorg te verlenen en de zorg toegankelijk te houden.
CumuluZ is veel meer dan alleen een technische oplossing, het is een visie, een doelarchitectuur, een data-infrastructuur en een community.
Visie: Databeschikbaarheid is essentieel voor de toekomst van de zorg. We vinden dat dit een publieke functie is, die in publieke handen moet zijn. We willen zorgen dat data realtime beschikbaar komen voor de gezondheidszorg, zowel voor de patiënten als de zorgverleners. Ten tweede moeten gezondheidsdata een leven lang meegaan. Daarvoor willen we data uit bronnen ontsluiten op een manier dat ze via een fabrikantonafhankelijk datamodel toekomstbestendig kunnen worden vastgelegd en we in lijn met de Nationale Visie en Strategie meer data-centrisch gaan werken. Ten derde willen we zorgen dat er een platform komt voor het digitaal delen van kennis en waarmee data uit de zorg zonder veel extra inspanning beschikbaar gemaakt kunnen worden voor wetenschappelijk onderzoek (secundair gebruik).
Doelarchitectuur: de essentie van CumuluZ is dat, naast directe ontsluiting van bronsystemen en ontsluiting via een knooppunt, ook ontsluiting van brondata plaatsvindt via een data-replicatieplatform. Dat doen we op basis van één gemeenschappelijke doelarchitectuur, die nu nader wordt uitgewerkt tot een ontwerp voor een referentie implementatie (blauwdruk) die herbruikbaar en landelijk opschaalbaar is. We willen dat CumuluZ ervoor zorgt dat ook patiënten zelf gegevens kunnen vastleggen en dat data ook voor onderzoek beschikbaar gemaakt kunnen worden. We proberen een lerend zorgsysteem te creëren: data uit het primaire zorgproces beschikbaar krijgen voor onderzoek en de kennis die daaruit voortvloeit snel toepasbaar te maken in de zorg. Om die reden werken we ook nauw samen met Health-RI.
Tot slot willen we zorgen dat CumuluZ ook als een bron kan fungeren voor invulling van de landspecifieke infrastructuur die nodig is voor European Health Data Space ( EHDS). Binnen EHDS heb je twee pijlers:
1) Myhealth @EU (voor de burger)
2) Health Data @EU (voor onderzoek; CumuluZ en Health-RI zouden daar gezamenlijk een goede invulling aan kunnen geven)
Data-infrastructuur: CumuluZ wil eenheid van taal borgen door gebruik van een gemeenschappelijk datamodel voor de zorg gebaseerd op HL7 FHIR. Naast het direct ontsluiten van bronsystemen en het gebruik van knooppunten willen we platformtechnologie toevoegen en deze vormen van databeschikbaarheid combineren in één non-concurrentiële data-infrastructuur. Op die manier zijn data niet langer een verdienmodel, maar creëren we een gelijk speelveld voor innovatie. In een aantal proeftuinen wordt uitgeprobeerd hoe het werkt. We hebben op basis van Azure een technisch ontwerp gemaakt waarbij we een aantal toepassingen aan het uitproberen zijn om te laten zien dat het kan werken. We hebben tijdelijk een bronontsluiting bedacht die ervoor zorgt dat we realtime data kunnen gaan ontsluiten. Deze bronontsluiting is idealiter ‘event-gedreven’. Dit betekent dat nieuwe data die van een patiënt worden vastgelegd vanuit een bronsysteem actief kunnen worden aangeboden (push) aan een extensie van dit bronsysteem in een cloud-gebaseerd dataplatform. Dit is belangrijk omdat op die manier er altijd een compleet en actueel beeld van de patiënt aangeboden kan worden. Deze ‘events’ zorgen er bovendien voor dat ze als trigger kunnen fungeren voor allerlei transmurale zorgpaden. Voor een toekomstbestendig zorginformatiestelsel is het daarom belangrijk dat leveranciers van zorg IT-systemen hun bronontsluiting (API’s) op die manier mogelijk maken.
Community: CumuluZ bouwt een landelijke coalitie met andere sectoren, koepels en gebruikers. Daarnaast worden ook coalities in de regio gebouwd met een aantal partijen. Bijvoorbeeld met een aantal partijen in de regio Rijnmond die meedoen in het Digizorg-initiatief. Digizorg is een regionaal initiatief dat gebruik maakt van de CumuluZ-infrastructuur. Ditzelfde geldt voor de zorgviewer proeftuin in Groningen, waarbij een aantal zorgverleners hun systeem openstellen voor de ‘Zorgviewer’, een toepassing waarmee zorgverleners gezondheidsdata uit elkaars bronsystemen kunnen inzien.
De essentie van deze samenwerkingsverbanden is dat er ‘community based software development’ mogelijk wordt. Op basis van de onderliggende non-concurrentiële data-infrastructuur kan een ecosysteem aan gebruikstoepassingen en diensten ontstaan waar klinische kennis in verwerkt wordt. Deze toepassingen en diensten - die ontwikkeld worden vanuit deze samenwerkingsverbanden of (in co-creatie) met technologiepartners – dragen bij aan het toegankelijk houden van de zorg door zorglastreductie en productiviteitsverhoging.
3. Hoe implementeren we CumuluZ?
Kijkend naar de Nationale Visie en Strategie zie je drie plateaus: interoperabiliteit georganiseerd, netwerk georganiseerd, integraal georganiseerd. We willen tot 2026 niks anders doen dan bewijzen dat platformtechnologie met directe ontsluiting en knooppuntontsluiting gecombineerd kan worden. Dit doen we op basis van een aantal proeftuinen / werkplaatsen. Hierin worden zowel de data-infrastructuur als enkele generieke gebruikstoepassingen en medische services getest. Dit wordt geleidelijk opgeschaald om ook de schaalbaarheid en bovenregionale uitwisseling te testen In het 2e en 3e plateau willen we opschalen naar non-concurrentiële data-integratie infrastructuur die landelijk dekkend wordt. Voor de korte termijn: we zijn gestart vanuit de NFU, maar we zijn hard bezig om een brede CumuluZ-coalitie te vormen. De CumuluZ-coalitie moet de samenwerking tussen Santeon, mProve, NVZ en de NFU bekrachtigen. We willen de coalitie snel uitbreiden met vertegenwoordigers vanuit de huisartsen, verpleging, verzorging en thuiszorg.
Proeftuin Noord-Nederland
Momenteel zijn er drie CumuluZ-proeftuinen: in Noord-Nederland wordt vanuit RIVO-Noord een Zorgviewer ontwikkeld die gezondheidsdata rechtstreeks ophaalt uit bronsystemen. voor de epd-systemen HiX, Epic en Nexus. De eerste 2 zijn in de acceptatiefase en de ontsluiting van Nexus zal in de loop van 2024 worden gerealiseerd. Daarnaast is er voor zorgviewer een koppeling met Topicus HAP gerealiseerd, een systeem van de Huisartsenpost. Dit is gedaan om de professionele samenvatting vanuit huisartssystemen te kunnen inzien en de behandelbeperkingen die een patiënt heeft vastgelegd, bijvoorbeeld een niet reanimeren verklaring.
Proeftuin Regio Rotterdam
De tweede proeftuin is de patiënten-app in Regio Rotterdam (Digizorg). Deze gebruikstoepassing biedt patiënten inzage in hun gezondheidsgegevens, maakt chatten met het zorgteam mogelijk, is geschikt voor het registreren van je medicatiegebruik en zelfmetingen, bijvoorbeeld gewicht en temperatuur. Ook bevat de app informatie die relevant is voor je bezoek aan een zorginstelling, zoals routeinformatie, parkeren en openbaar vervoer. De app is opgezet voor het ondersteunen van zorgpaden. Als een zorgverlener een patiënt toewijst aan een zorgpad krijgt deze gepersonaliseerde vragenlijsten, patiëntenfolders en ander educatiemateriaal. Zorgverleners gebruiken hiervoor de zorgverlener-cockpit die visueel geïntegreerd is met het epd-systeem als webapplicatie. Deze zorgverlener-cockpit zorgt er bovendien voor dat de zorgverlener de gegevens die patiënten zelf vastleggen, kunnen inzien, waaronder ingevulde vragenlijsten, metingen, behandelbeperkingen, medicatiegebruik, etc. Op die manier zien patiënten en zorgverleners dezelfde gegevens en kunnen deze gebruikt worden om samen te beslissen over de beste behandeling.
Digizorg maakt ondersteuning van zorgpaden mogelijk waar meerdere zorginstellingen bij zijn betrokken. Daarom is er in de regio een coalitie gevormd van (nu) 29 zorginstellingen die deze toepassing gaan gebruiken voor hun patiënten. Al deze instellingen gaan hun data ontsluiten via de CumuluZ data-infrastructuur.
Tot slot is er een proeftuin voor uitgifte van data voor wetenschappelijk onderzoek, waaraan we samen met Health-RI invulling geven. De gezondheidsdata van patiënten die hiervoor expliciete toestemming hebben gegeven worden geanonimiseerd overgebracht naar een veilige onderzoeksomgeving.
In 2024 gaat een centraal CumuluZ DevOps team de oplossingen die in deze proeftuinen ontwikkeld zijn omvormen tot generieke componenten. Deze componenten kunnen als een referentie-implementatie (blauwdruk) hergebruikt worden in andere koploperregio’s. Initieel zullen de regio’s Rotterdam, Groningen en Utrecht testen of meerdere regionale instanties van CumuluZ kunnen samenwerken als logisch geheel. Als dit succesvol verloopt, zal deze blauwdruk ook geïmplementeerd worden in de regio Nijmegen en Leiden. Er kunnen aanpassingen op deze implementatieaanpak volgen naar aanleiding van de coalitievorming met Santeon, mProve en de NVZ.
4. Samenwerken met andere initiatieven
CumuluZ wil een katalysator zijn voor de invulling van de digitale doelstellingen IZA: databeschikbaarheid, digitale toegang zorggegevens voor burgers, hybride zorg en secundair gebruik gezondheidsdata. CumuluZ ondersteunt alle digitale doelstellingen van IZA en zoekt daarbij tevens de verbinding met verschillende lopende initiatieven en programma’s. NB: veel moet nog ingevuld worden en dat gaan we de komende tijd doen – samen met de coalitiepartners en andere betrokken partijen.
Lees ook de Q&A hieronder. Let op: het zijn 2 pagina's met in totaal 23 vragen en antwoorden.
Bijlagen
Laatst bewerkt door een moderator: