• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

Serious game Registratie aan de bron & Escaperoom Eenheid van taal

screenshot-escaperoom-Eenheid-van-Taal-1024x683 (1).jpgWat betekent het voor mijn collega van de zorgadministratie wanneer ik als zorgprofessional patiëntinformatie niet gestructureerd vastleg? Hoe vervelend is het om als patiënt steeds maar weer hetzelfde verhaal te moeten vertellen? De serious games Registratie aan de bron en Eenheid van taal laten deelnemers aan den lijve ondervinden waarom het belangrijk is om zorginformatie eenduidig vast te leggen voor meervoudig gebruik.

Ziekenhuis in het klein

De Griekse filosoof Plato zei het al: Je leert iemand beter kennen door een uur te spelen dan door een jaar te praten. Dat is nou precies de essentie van de serious game Registratie aan de bron. Met een groep van negen tot zestien deelnemers speel je een ziekenhuis in het klein na, compleet met patiënten, baliemedewerkers, artsen, verpleegkundigen, zorgadministratie en ict-medewerkers. De deelnemers spelen een andere rol dan hun gebruikelijke functie. Op die manier krijgen ze inzicht in elkaars werkprocessen en ervaren ze wat de consequenties van bepaalde keuzes zijn voor collega’s op een andere plek in de keten.

Perfecte kick-off

Om ervoor te zorgen dat de inzichten die met de game zijn opgedaan, ook worden ingebed in de organisatie is het essentieel dat er vervolgacties aan gekoppeld worden. Daarom is de game de perfecte kick-off voor bijvoorbeeld een (implementatie)traject of uitwisselingsprogramma.

Een duik in het verleden

De escaperoom Eenheid van taal speelt zich af in 2082. Een levensbedreigende, besmettelijke ziekte houdt de wereldbevolking in een ijzeren greep. Niemand weet waarom sommigen wel – en anderen niet, ten prooi vallen aan deze ziekte, want helaas beschikken we niet over de juiste data om dat goed te kunnen analyseren. Gelukkig hebben we wel een tijdmachine waarmee we terug in de tijd kunnen reizen om die data alsnog te verzamelen en gestructureerd en eenduidig vast te leggen zodat we deze informatie in de huidige tijd kunnen gebruiken om mensen te beschermen tegen deze ziekte!

Kwaliteit van gezondheidsdata

De escaperoom Eenheid van taal is speciaal ontwikkeld voor zorgverleners, maar ook voor informatie-analisten, bestuursleden van zorginstellingen, softwareontwikkelaars; kortom, voor iedereen die te maken heeft met het gestructureerd en eenduidig vastleggen van patiëntinformatie voor meervoudig gebruik. Spelenderwijs maak je kennis met SNOMED, een internationaal medisch terminologiestelsel dat eenduidig vastleggen mogelijk maakt. Je wordt je meer bewust van hoe Eenheid van taal bijdraagt aan de kwaliteit van gezondheidsdata en van hoe het efficiënter en slimmer vastleggen van zorggegevens registratielasten kan verlagen.

Meer weten?

Bekijk de website van de Nictiz Academie of neem contact op met coördinator Willeke Mennen via mennen@nictiz.nl


Dit wil je misschien ook lezen:

Spelen en leren tegelijk
'Serious games meest effectieve instrument voor gedragsverandering'
Blog: Vijf misverstanden over serious gaming in welzijn & zorg
Blog: Een diagnose stellen voor jouw samenwerking
Blog: Een beeld zegt meer dan duizend woorden
 
Binnen het Radboudumc hebben wij deelgenomen aan de escaperoom van "Eenheid van Taal." We hebben dit ervaren als een toffe manier om het gesprek over de relevantie en het belang van eenheid van taal te starten. De escaperoom zit erg leuk in elkaar.

Het is echter goed om op te merken dat dit onderwerp voor sommige collega's als abstract kan worden ervaren, met name wanneer het gaat om de discussie over dit onderwerp. Daarom is het aan te raden om goed te kiezen welke collega's je bij deze escaperoom aan laat sluiten. Er zijn ook Nictiz-escaperooms waarvan het onderwerp laagdrempeliger is om over in gesprek te gaan, bijvoorbeeld "registratie aan de bron".
 
Hoi Bart,
Goed om te lezen dat jullie het een leuke manier vonden om over de relevantie en belang van eenheid van taal met elkaar in gesprek te gaan. Ik vond het leuk om 'm bij jullie te mogen begeleiden. De escaperoom Eenheid van Taal zit zoals je zegt goed in elkaar en het is ook handig dat hij volledig digitaal gespeeld kan worden.
Ik snap echter je opmerking m.b.t. de Registratie aan de Bron-game ook. Daar ben je zelf onderdeel van de keten en ervaar je de consequenties van niet goede registratie en communicatie. De vertaling is dan makkelijker gemaakt.

Voor degene die de games zouden willen spelen; de Registratie aan de Bron-game wordt momenteel gesponsord door de NVZ in het kader van VIPP5. Voor ziekenhuizen betekent dit dat de game tijdelijk gratis te spelen is. Mocht je hier meer van willen weten, dan hoor ik dat graag!
 
Terug
Bovenaan