Terugkijken: Verdiepingssessie Uitwisselen BgZ/Patiëntsamenvatting met XDS

Laurens

Klinisch Informaticus
Reg. Oncologienetw.
Twiin
RadB
Redactie
Werkgever
Radboudumc
Aan welke programma's ben je verbonden?
 1. Naar Regionale Oncologienetwerken
 2. Twiin
Op 14 december 2021 hielden we een goed bezochte Verdiepingssessie rondom het onderwerp Uitwisselen BgZ/Patiëntsamenvatting met XDS. Gemist? Kijk het plenair dan hieronder terug of via deze link. De presentaties uit het plenair plus de vragen en antwoorden uit de deelsessies vind je onderaan dit bericht.


We zijn heel benieuwd wat je ervan vond! Laat je even een reactie achter?

Natuurlijk is er ook alle gelegenheid (in dit topic of hier buiten) om kennis uit te wisselen over dit onderwerp en met elkaar in discussie te gaan!

1639501989619.png

Noord-Nederland wisselt al jaren radiologiebeelden en -verslagen uit via het regionale platform XDS NN. Nu delen het Martini Ziekenhuis en het UMCG ook de patiëntsamenvatting via XDS - en daar is iedereen blij mee. Vooral medewerkers van de medische administratie en secretariaten zijn heel enthousiast. Ook de arts én de patiënt zijn gebaat bij deze snelle, veilige gegevensuitwisseling.

PROGRAMMA & SPREKERS:
 • Gerard van Kernebeek, ambassadeur Digitale uitwisseling
 • Maarten de Ruiter, ambassadeur Digitale uitwisseling
 • Annet Dijkstra, manager poliklinieken Oncologie Comprehensive Cancer Center UMCG
 • Meindert Meijer, beleidsadviseur Informatievoorziening Martini Ziekenhuis
 • Laurens de Groot, themamanager Digitale uitwisseling (voorzitter)
17.00 uur
Ziekenhuizen in de regio Noordoost-Nederland wisselen, naast radiologiebeelden en -verslagen, nu ook de patiëntsamenvatting uit via het platform XDS NN. Wat zijn hun ervaringen en wat kunnen andere regio’s daarvan leren? Daar gaan we deze Verdiepingssessie op in. Gerard van Kernebeek en Maarten de Ruiter vertellen over hun ervaringen met het Citrienfondsproject Uitwisselen van de BgZ/patiëntsamenvatting met XDS. Ze plaatsen hun verhaal in een landelijke context door ook in te gaan op hoe ziekenhuizen in andere regio’s deze patiëntinformatie aan elkaar beschikbaar stellen.

17.30 uur
Neem na het plenaire gedeelte deel aan één van de twee interactieve keuzesessies van elk dertig minuten.
 1. De technische kant van de uitwisseling. Hoe stel je de patiëntsamenvatting beschikbaar aan andere ziekenhuizen? Waar moet je rekening mee houden bij de implementatie? Moet het met XDS of kun je ook een andere infrastructuur gebruiken voor de uitwisseling van de patiëntsamenvatting? Meindert Meijer en Gerard van Kernebeek weten wat werkt en wijzen je op valkuilen.
 2. Wat betekent dit voor de mensen op de werkvloer? Medewerkers van medische administraties en secretariaten zijn heel enthousiast over het uitwisselen van de patiëntsamenvatting. Hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe werkwijze onderdeel wordt van het werkproces? En hoe krijg je iedereen mee? Annet Dijkstra en Maarten de Ruiter vertellen over hoe zij dit aanpakten en beantwoorden graag je vragen.
 

Bijlagen

 • 21 12 14 DU Verdiepingssessie BgZ.pptx
  2,8 MB · Weergaven: 3
 • Verdiepingssessie Citrien - patientsamenvatting via XDS - Gerard v Kernebeek.pptx
  1,8 MB · Weergaven: 2
 • vragen en antwoorden verdiepingssessie uitwisselen bgz met xds.pdf
  402,8 KB · Weergaven: 1
Laatst bewerkt door een moderator:

Ioannis

New member
Werkgever
HMC
Aan welke programma's ben je verbonden?
 1. Naar Regionale Oncologienetwerken
 2. Twiin
 3. Registratie aan de Bron
 4. Een ander programma
Het was een interessante presentatie; goed om te zien welke keuzes er in het noorden zijn genomen en op welke manier er momenteel wordt uitgewisseld! Een toekomstige automatisering zal deze processen enorm helpen.

In regio-Haaglanden werken wij ook hard aan de digitale samenwerking tussen LUMC, HAGA, RdGG, LLZ en HMC, met verschillende middelen (Zorgplatform, Transmurale Verwijsorder, Twiin, Forview) en variabele voortgang per samenwerking.
De BGZ kunnen wij, bij voorbeeld, via Zorgplatform uitwisselen en tijdens het testen viel het ons op dat de BGZ's van een aantal EPIC-klanten ook te zien waren; een goede zaak om nu al cross-platform uitwisseling te zien.

Ik ben benieuwd op welke termijn wij een goede landelijke samenwerking zullen realiseren, maar dit lijkt nog ver.
 

Laurens

Klinisch Informaticus
Reg. Oncologienetw.
Twiin
RadB
Redactie
Werkgever
Radboudumc
Aan welke programma's ben je verbonden?
 1. Naar Regionale Oncologienetwerken
 2. Twiin
Hi Ioannis, leuk om te lezen. Het kan aan mijn gedateerde beeld liggen, maar ik herken geen Epic huizen in het rijtje samenwerkingen dat je benoemt. Hoe komen er dan toch Epic BgZ's bij jou zichtbaar? Interessant denk ik om daarvan kennis te nemen en te leren.
 

Ioannis

New member
Werkgever
HMC
Aan welke programma's ben je verbonden?
 1. Naar Regionale Oncologienetwerken
 2. Twiin
 3. Registratie aan de Bron
 4. Een ander programma
Hallo Laurens, dat klopt, niet in dat rijtje, maar het blijkt dat een van de testpatiënten wat breder bekend is.
Zo zien wij de BGZ's van Ziekenhuis St. Jansdal en Medisch Centrum Leeuwarden op Zorgplatform Inzage, onder de knop 'Contacten'.
 
Bovenaan