• Beste gast, wij willen dit platform constant verbeteren maar hebben daarbij jouw hulp nodig!
    Wil je een paar minuten van je tijd spenderen aan deze korte enquête?

zib-compliance interne inrichting Wat houdt het “black box-principe” in?

C

Christine van der Aa

Guest
Guest
In het Raamwerk zib-compliance wordt de term “black box” gebruikt. Het staat ook in de ondertitel van deze categorie, Interne inrichting. Maar wat betekent het eigenlijk? En waarom wordt de interne inrichting van een informatiesysteem vergeleken met een black box?

Korte uitleg
Een veelgehoord misverstand is dat de interne inrichting van de database van het epd gebaseerd zou moeten zijn op zibs. Maar dat is op dit moment meestal een onhaalbare eis. Zorginformatiesystemen volledig inrichten conform de definities van zibs is eigenlijk alleen goed mogelijk bij systemen die nieuw ontworpen worden. De meeste systemen dateren echter uit een tijd dat de zibs nog niet bestonden; hun interne inrichting is niet zomaar aan te passen. Bovendien worden sommige systemen in meerdere landen gebruikt, waarbij landspecifieke aanpassingen in de periferie van de systemen plaatsvinden en niet in de kern.

Zib-compliance houdt in dat patiëntgegevens in het epd moeten kunnen worden opgeslagen en er weer uit kunnen worden opgevraagd mét behoud van definitie van de concepten en gegevenselementen, mét behoud van de onderlinge relaties tussen die gegevenselementen en met datatypes en waardelijsten conform de specificatie van de zibs.
In het Raamwerk zib-compliance stellen we dat bij de inrichting van zorginformatiesystemen het black box-principe van toepassing is: met betrekking tot zib-compliance worden alleen eisen gesteld aan het gedrag van het systeem zoals het van buiten wordt gezien, maar niet aan het interne datamodel en de applicatielogica van het systeem. Hoe een en ander intern in het systeem wordt geregeld, is aan de leverancier.

Verdere toelichting
Op de site van Registratie aan de bron is een blog te vinden over het black box-principe. Daarnaast wordt ook in het Raamwerk zib-compliance zelf een uitleg gegeven van dit principe.

Heb je aanvullingen, vragen of ideeën over dit onderwerp? Dan zien we graag jouw bijdrage in dit forum!
 
Terug
Bovenaan