zib-compliance algemeen Wat houdt zib-compliance in?

C

Christine van der Aa

Guest
Zib-compliance gaat over de mate waarin de implementatie van zibs in een informatiesysteem overeenkomt met
  • de specificatie van de zibs en
  • de manier waarop de zibs bedoeld zijn om hergebruik van informatie mogelijk te maken
Een informatiesysteem is volledig zib-compliant als het zorggegevens conform de specificatie van de zibs kan invoeren, opslaan, delen en tonen.
“Conform de specificatie” houdt voor een gegeven zib in:
  • met alle gegevenselementen;
  • conform de definitie van die gegevenselementen;
  • met alle gedefinieerde onderlinge relaties tussen die gegevenselementen;
  • met alle gedefinieerde relaties tussen zibs ((verwijzingen);
  • met de juiste datatypes van die gegevenselementen;
  • conform de in de zib gedefinieerde waardelijsten.
Hóé de gegevens in de database van het betreffende systeem opgeslagen worden is in principe niet relevant, mits aan bovenstaande eisen voldaan kan worden (black box-principe).


Feedback, vragen, opmerkingen over dit onderwerp zijn welkom!
 
S

sbansie

Guest
Is het mogelijk om een implementatie van een zib binnen een bepaalde epd te toetsen met dit model? En komen hier ook aanbevelingen uit die ik in de praktijk kan toepassen om hergebruik van informatie te 'versnellen'? Eventueel te benchmarken met dezelfde implementatie in een ander epd-systeem, zodat het mij zou kunnen helpen in mijn keuze voor een epd-syteem tijdens een aanbestedingstraject?
 
C

Christine van der Aa

Guest
De manier waarop we nu de definitie van "zib-compliance" hebben weergegeven maakt het wel mogelijk om op al die aspecten te kijken hoe een bepaalde zib in een epd geïmplementeerd is:
- zijn alle gegevenselementen terug te vinden? zo niet, hoeveel en welke wel/niet?
- komt de definitie, dus de betekenis van de diverse gegevenselementen overeen met hoe ze in de zib gedefinieerd zijn? En dan gaat het in ieder geval om hoe zorgverleners dit in het scherm terugzien, want die gaan voor de betekenis af op wat ze daar lezen.
- etc.
Dus zo zou je dat inderdaad in zekere mate kunnen toetsen, en dus ook vergelijken met andere implementaties en/of andere systemen.
Ik zou zo gauw niet weten hoe dit het hergebruik zou kunnen versnellen, anders dan dat je concreet laat zien wat er al wel of niet conform zibs gestandaardiseerd is in een systeem.

@Gé Klein Wolterink , hoe kijk jij hier tegenaan?

Zie overigens ook de opmerking van @freekvandenheuvel m.b.t. dit onderwerp in het topic Moeten zorgverleners hele zibs vastleggen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan